Molecularis

Aktiva Hundar

Nyheter 2009

God Jul och Gott Nytt År 2009-12-16

Tänk vad tiden går, snart jul och nu börjar det äntligen se lite "juligt" ut ute också, med drivor av snö. Härligt för hundarna att rusa omkring i och för ovanlighetens skull har man inte fullt av sand inomhus. Samtidigt är det så mycket som blir komplicerat att göra med hundarna när det blir snö, spår är svårt att lägga, lydnadsplanerna är inte plogade så man får försöka hitta någon parkering eller dyl. Sök går däremot alldeles utmärkt att köra, vilket vi ska göra på lördag.

Har inte uppdaterat på ett tag men det har inte funnits så mycket att skriva om för tillfället, tävlingssäsongen är över och jag tror de flesta tagit lite vintervila. Har dock regelbunden kontakt med alla mina valpköpare, vilket är jättekul, och det verkar gå väldigt bra för dem alla.

I sö var vi på Stora Stockholm och tittade på alla fina hundar, träffade goda vänner, handlade och fikade. Eleonor och Exor stod i rasmontern och jag var förbi och hälsade och bytte av Eleonor en liten stund för en paus. Roligt att det var så otroligt många människor som visade intresse för vår ras, många som bara stannade och beundrade Exor men även många som ställde mycket frågor och broschyrerna gick åt i en rasande fart. Tack alla eldsjälar i klubben som ställer upp för vår ras och gör det möjligt att visa upp den, och det var en jättefin monter!

Mats brukar alltid fota så flitigt men det har blivit dåligt med detta på senaste tiden, allt är en fråga om prioritering, och jag tror knappt vi har något enda foto på vår Svea som växer så att det knakar. Så jag vill med dessa rader, dock utan julbild, önska alla mina valpköpare, träningskompisar och hundvänner en riktigt God Jul! Jag hoppas ni alla får ett riktigt bra år 2010 och jag återkommer senare med en årskrönika av det gamla året, vilket ju har varit oerhört innehållsrikt och säkerligen kommer ta ett tag att försöka sammanfatta:)

Uppflytt till högre sök 2009-11-15

Det har inte blivit mycket tävlande för mig och Iskra i år. Dels har ju Iskra blivit mamma, dels fick ju Big Love (Svea) ur B-kullen stanna hos oss och det har också tagit mycket tid. Vi är ju ett bra träningsgäng som tränar tillsammans men det är endast Iskra och jag som kör sök aktivt, och jag har ju så gärna velat att det ska gå bra för de andra i gänget, att de ska få komma ut och tävla, så det har blivit lite dåligt med sökträning den senaste tiden. Iskra och jag som körde sök två gånger/vecka tidigare har kanske kört som högst en gång/månad. Dock så tyckte träningskompisarna att nu fasiken var det vår tur att träna lite sök och bli uppflyttade:) Tack för god figgehjälp! Så igår morse, bland årets sista söktävlingar, begav vi oss till Roslagens BK. När jag stack ut min näsa kl 04:45 och det regnade spik, tänkte jag nästan krypa till sängs igen, inget väder för en dobermann att ligga plats i fem minuter med fyra skott. Men Iskra tyckte naturligtvis annorlunda (hon brukar ju ha en tendens att göra det) och hon låg som fastspikad på en blöt plan med ihållande regn, utan att ens göra en tendens att lyfta huvudet från den leriga planen, duktiga, duktiga Iskra. Ett fint sökarbete och lika fin lydnad. Vi är jätteglada förstås att ha blivit uppflyttade. Nu måste jag börja kika på lydnadsdelen i högre:)

Jag vill även rikta en eloge till Roslagens BK, jag har tävlat där en gång tidigare och upplevde samma sak då, en fantastisk klubb med entusiastiska, glada, trevliga människor, bra domare, bra tävlingsledare, figuranter, medtävlande etc. Extra kul var det att flera av arrangörerna hade dobermann och det verkade nästan som att de blev lika glada som vi då uppflyttningen var säkrad. Rekommenderar er varmt att tävla på denna klubb.

Fantastiska Lotta och Ares 2009-11-08

Nu när höst och mörker verkligen slagit till är det många som tillfälligt lägger ner sin träning- och tävlingssäsong med sina hundar, dock råder inga ledsamheter och dyl tankar i vårat träningsgäng, och speciellt inte hos ägare och hundar med prefixet "Molecularis":) Vill man tävla så här sent på året blir det till att packa väskan och bege sig lite neråt landet och det var precis vad Lotta och Ares gjorde idag för att prova lyckan i bruksets appellspår. Det är med stor beundran och glädje, dock inte med förvåning, som jag får gratulera Lotta och Ares till en fantastisk appell-tävling där de stort kammade hem hela tävlingen med 277,5 p. Ett perfekt spårarbete som gav 10 p och en nästan lika perfekt lydnad. GRATTIS till uppflyttning, vi är så otroligt stolta här hemma!

Vill också passa på att gratulera alla valparna i B-kullen som idag blir sex mån. Antar att det vankas tårta, eller kanske ett saftigt märgben, hemma hos alla valpar idag :)

Bilder 2009-10-25

Här kommer lite bilder från förra helgens korning. Tack snälla Titti för att du fotograferade, det gjorde du bra :)

MT för A-kullen 2009-10-17

Idag var samtliga ur A-kullen ute för att göra sitt MT (korning) på Lindesbergs BK, både mental- och exteriördelen. Grattis till Molecularis Akilles Exor som blev GK på 478 p och med GK exteriör, Molecularis Ares GK på 417 p och GK exteriör, Molecularis Apollon GK på 337 p och GK exteriör samt Grattis till GK exteriördel för Molecularis Artemis. GRATTIS till alla förare och hundar som mangrant ställde upp och gjorde detta till en innehållsrik och minst sagt mycket spännande dag ;) Självklart vill jag även rikta ett tack till arrangörer, figuranter, testledare, exteriörbeskrivare och domare, som alla gjorde ett mycket bra jobb!

Fem mån 2009-10-08

Ett grattis till B-kullen som blir fem mån idag, tänk vad tiden går. De verkar alla ha det bra och jag får små rapporter och foton mellan varven. Tyvärr räcker vår tid inte riktigt till för tillfället, så det har blivit dåligt med uppdatering av foton men ni ska veta att jag uppskattar all information och foton jag får på de små. Gaia, som bor i Norge, är på besök uppe i Bergen och har upplevt sin första snö, (tack för bilderna Richard). Jag hoppas dock att vi här hemma får njuta ytterligare någon månad av fina höstdagar, känner mig inte redo för snö än:( PimPims ägare i Uppsala hör av sig då och då och meddelar att han bara är "bäst" ;) på valpkursen. Leo och Svea går också valpkurs med inriktning tävlingslydnad och jag måste säga att det känns otroligt värdefullt att redan börja med momenten inför tävling när de är så pass små, då har man all tid i världen att få till något bra samt att hundarna är otroligt lyhörda i denna ålder, innan alla hormonpåslag kommer. Aquila kanske blir en riktig "svampletarhund", då hon älskar att vara med husse och matte i svampskogen, har jag hört. Har själv funderat flera gånger på att lära hundarna leta kantareller, tänk att slippa leta själv, bara plocka dem och lämna resten av jobbet till hundarna:) Det får bli ett projekt för ett senare tillfälle.

Jag har haft lite kurser i samarbete med hunddagiset Skogsdungen. Det har varit oerhört populära kurser och vi har haft fulltecknat. Ev kommer ytterligare 1-2 kurshelger under hösten, i första hand aktivitetsdag, så hör av er vid intresse. Ev kommer möjligheten att finnas till inomhusträning (lydnadskurser) under vintern och det känns oerhört förmånligt att kunna erbjuda den möjligheten. Många tycker det är lättare att motivera sig att träna på om man slipper stå ute och frysa. Mer info kommer. Annars kör jag på med lite privatlektioner i den mån utrymme finns.

Vilken helg 2009-09-27

Som om det inte räckte med gårdagens framgångar, idag startade Lotta och Ares, för första gången, i BSL1 och det med godkänt resultat, poängen 86/80, och detta trots att en incident på lydnadsplanen, som de själva inte var orsaken till, höll på att sätta käppar i hjulet för Lotta och Ares. Jag är djupt imponerad att Lotta trots detta lyckades samla ihop både hund och sig själv och ändå få ihop 80 p i lydnaden. Säkerligen hade poängen legat betydligt högre annars, men det räcker så väl med 80 p :)

Själv var jag i Lindesberg, på utställning, där Molecularis Butterfly Effect skulle ställas ut. I hård konkurrens med valpar som var dryga månaden äldre än Aquila placerade hon sig ändå som 3:e bästa tikvalp och med fin kritik av domaren Thord Byström. Richard och Beautiful Mind, som bor i Norge, kom på besök, dock inte för att ställa. Jättekul att träffa båda valparna och precis som sina övriga syskon utmärkte de sig genom att vara otroligt framåt och orädda.

Ett jättegrattis vill vi även rikta till Barbro och Mezzrow`s Power som blev SUCH!

Molecularis första SUCH 2009-09-26

Idag var vi ett gäng som drog iväg till Nynäshamn BK för att ställa ut på deras officiella utställning. Många var de hundar som fick mediokra bedömningar av domare Jesper Andersson och det var med stor spänning vi såg Exor inta ringen, ute efter sitt sista cert. Visst gick det vägen och nu kan Molecularis Akilles Exor lägga SUCH till sin redan gedigna meritlista. Här hemma jublar vi och är så stolta. GRATTIS Eleonor och Exor. Tyvärr ingen bild med SUCH-rosetten, eftersom de som arrangerade utställningen helt verkade ha glömt bort att det var hundar som ställdes i bruksklass och därmed kunde ta sitt SUCH. Rosetten kommer dock skickas hem till Eleonor och Exor. Istället får ni njuta av bilden på framsidan, från förra helgens utställningar, där Exor sopade banan:) Ett jättegrattis även till Titti och Emla, Molecularis Artemis, som fick CK och slutade som andra bästa tik.

Grattis även till Diragos In Flames, som även hon idag blev SUCH.

Exor gjorde det igen 2009-09-20

När Eleonor och Exor ändå var i farten passade de på att ställa ut även idag. Ingen hade väl vågat hoppas på att de skulle uppnå samma lysande resultat idag, men ack så fel vi hade:) När Exor var klar hade han ytterligare ett Cert, BIR, 3:e bäste bruksmeriterade hund och reserv Best in Show. Vi kan inte annat än lyfta på hatten och gratulera. Domare för dagen var Dan Ericsson och platsen var Ljusdals BK. Lysande kritik förstås och Exor skötte sig strålande, båda dagarna. Han kan inte bara jobba, han är snygg också:)

Nu är det bara ett Cert kvar och sedan kan Molecularis Akilles Exor lägga ännu en titel till sin redan långa meritlista, och det säger inte lite med tanke på att han endast är 2,5 år gammal!

Framgångar i utställningsringen 2009-09-19

Idag har Molecularis Akilles Exor ställts ut i Bruksklass (första gången i den klassen), efter att han tagit sin IPO1, i hopp om att ta sitt första Cert. Och visst lyckades Eleonor och Exor med detta, det blev både BIR och Cert. Efter denna bedrift var alla mer än nöjda men mer väntade och när utställningen var över kunde Exor ståta med BIR, Cert, 3:e bäste bruksmeriterade hund samt reserv Best in Show, (av 15 st hundar som deltog i finalen, inte illa!). Vilken lycka för Eleonor och Exor och vi känner oss väldigt stolta här hemma:) Domaren för dagen var Nina Carlsdotter och platsen var Svegs BK. Grattis även till framgångarna med Opus till BIR valp med HP.

Jag hade knappt hunnit smälta allt detta då ägarna till Molecularis Butterfly Effect (Aquila) ringer och berättar att Aquila debuterat i utställningsringen, på Grums BK, med HP och lysande kritik där domaren avslutade med att skriva "ovanligt vacker dobermann-valp".

Vilka valpar hon lämnar, Bästa Iskra:)

Utställning 2009-09-13

Utställningsdebut har Molecularis Braveheart gjort i helgen. Domare för dagen var Jens Myrman och han gillade lilla Pimpim som precis fyllda fyra månader fick en lysande kritik, fylld av superlativ, så som "utmärkta proportioner, välskuret, lovande huvud, vacker hals och överlinje" mm och förstås ett HP:) Jättegrattis Jessica och Johan till er fina chockladprins!

Lotta och Ares 2009-09-06

Idag vill vi hurra för Lotta och Ares som igår, 090905, tog sitt LP1. Det hela gick av stapeln på Botkyrka BK och med poängen 175, totalt en andra plats. GRATTIS till er, ni är så himla duktiga:-)

Kurser 2009-09-02

Ni som är intresserade av att delta i en aktivitetsdag lö 19/9, där vi provar på lite enkla sätt att aktivera vår hund i vardagen, kan gå in på hunddagiset Skogsdungen www.skogsdungenshunddagis.se, för mer info och anmälan. Det går även bra att anm till mig via mail eller telefon. Fler kurser kommer inom kort.

Höstförberedelser 2009-08-24

Ja, då är semestern slut och hösten börjar knacka på dörren. Förutom att semestern är slut så är hösten en underbar tid att träna hund, den bästa tiden enl min mening. Det är lagom temperatur, både för två- och fyrbeningar och ffa så går både ormar och fästingar i ide, vilket vår familj tycker är väldigt skönt efter sommarens hemska ormupplevelser.

Vi har anmält till några tävlingar, Emy och Brusse ska försöka ta sitt LP, och Svea börjar kurs nästa vecka, valpkurs med inriktning tävlingslydnad hos Lotta Linusson, lika bra att sätta ribban direkt:-) Även Christian och Leo är anmälda till samma kurs. Vi har lagt lite spår också, även fast det är med en viss fasa vi låter hundarna gå över ängarna men man måste ju låta dem vara hundar, trots rädslan för ormar, och att spåra har gått väldigt bra. Svea har börjat förstå vad det hela går ut på och eftersom hon är så väldigt matglad så är det ju så mycket lättare.

Någon utställning lär det bli till hösten också, ffa ska det bli väldigt kul att få ett utlåtande om lilla Svea. Jag tycker hon ser riktigt trevlig ut vår lilla piraya men ffa är hon en så otroligt trevlig hund och fullständigt orädd. Hennes favorit i familjen är inte Iskra, som man skulle kunna tro, utan Brusse. Hon fullständigt avgudar Brusse och han tar sig an henne på bästa sätt, tvättar och fejar henne, uppfostrar lite lagom och leker ganska försiktigt med henne. Svea har en enorm tilltro till Brusse och det var med andan i halsen vi såg hur hon kom rusande genom hela köket, då Brusse låg och sov, och tog ett jätteskutt rakt in i Brusses korg. Vi var säkra på att Sveas sista stund var kommen men Brusse tyckte det var helt okej:-) Slänger hon sig på honom så kan han ibland bli lite irriterad och ett litet morr kan man höra, då blir Svea så liten, så liten, rullar runt på rygg och fjäskar allt vad hon kan. Då faller Brusse till föga och hon blir ompysslad, till hennes stora förtjusning. Ska försöka fånga dem på bild, det är en syn för gudarna:-)

Jag vill önska alla valpköpare och hundvänner en riktigt trevlig höst och lycka till på kurser, träningar och tävlingar. Glöm inte bort att njuta av vår underbara natur som hösten bjuder på, packa fikakorgen och dra till skogs, det är en av de största fördelarna med att ha hund, att man får en anledning till att ta sig ut i skog och mark, oavsett väder, och ta tillvara allt vad naturen har att erbjuda.

Inom kort kommer jag också att uppdatera under kurser, kommer att ha lite kurser under hösten i samarbete med hunddagiset Skogsdungen, så håll utkik!

Bilder från RM 2009-08-12

Här kommer lite bilder från helgens evenemang, Eleonor och Exors IPO1-tävling, Emy och Brusses LK1 samt lite bilder på tre av syskonen ur B-kullen.

RM och IPO-framgångar 2009-08-10

Så är vi hemma från Örebro och en händelserik helg. Det har varit en intensiv och mycket varm helg. På fredagen var Emy och Brusse först ut i LK 1 med hopp om ett LP. Samling kl 15:00 men deras start var först 20:00. Det blev en lång väntan för dem båda, värmen tog på alla och ute på planen var det som en kokande gryta. Brusse höll dock ihop fint så gott som hela programmet och alla deras poäng låg mellan 8-10, ända fram till hoppet. Där hände något och Brusse tvekade men bestämde sig sedan för att inte hoppa. De slutade totalt på 158 p och två ynka poäng från sitt LP. Deras program genomfördes dock väldigt fint och nästa gång så sitter även hoppet:)

På lö var det då dags för "fröken dynamit" att visa vad hon kunde i sökskogen. Söka visade hon med bravur att hon kunde, hittade varenda figge och sprang, trots värmen, som ett tok i skogen, men vart tog teamarbetet vägen! Hon glömde helt bort att lyssna på matte som till att börja med ansträngde sig väldigt för att styra upp sökarbetet, dock utan respons. Eftersom poängen inte räckte till uppflyttning bröt vi efter söket. Det är bara att ta nya tag men nu gäller det att fokusera på samarbetet, inte så mycket sökarbetet, för det kan hon.

På söndagen skulle så Eleonor och Exor debutera i IPO1 och det gjorde de med glans. Även denna dag lika varm som övriga dagar, höll Exor hela vägen, spår, lydnad och skydd. Poängen löd 78/79/92, ett strålande resultat i värmen. Vi är så stolta och glada! Nu är det bara ut och erövra utställningscerten, då han nu får ställas i bruksklass:)

Jättekul var det att se att dobermann verkligen kan jobba och alla ekipage jag såg, oavsett att det inte räckte hela vägen för alla, gjorde fint ifrån sig och jag tycker verkligen att dobermann är en brukshund att räkna med, som står sig i konkurrensen och något att vara stolt över. Ett extra grattis till Barbro och Mezzrow`s Power som blev uppflyttade till högre sök och gjorde ett fantastiskt sökarbete med 9,5 p. GRATTIS Barbro!

På lördagen hade vi glädjen att få besök av två valpar från B-kullen, Bodyguard (Leo) och Butterfly Effect (Aquila). Vilka underbara valpar. Det ser ut att utvecklas otroligt fint, både exteriört men ffa mentalt. De tog sig runt bland alla människor, skällande hundar etc utan att lyfta på ögonbrynen. Trots värmen orkade syskonen rumla runt på gräset med syster Svea. Kul tyckte valparna att få leka med någon i sin egen storlek och jag tror att de alla somnade gott efteråt.

Mats har fotat mycket och så fort vi hinner så kommer vi att uppdatera, så håll utkik!

Utställning 2009-08-03

Igår gick då den årliga utställningen i Södertälje av stapeln. Vår Brusse, Molecularis Apollon, gjorde bra ifrån sig, öklh 1:1 med CK. Emla, Molecularis Artemis ställdes i den största klassen, öklt och slutade som 1:4 med CK och totalt 6:e bästa tik. Domare Roland Fors var lyrisk över alla fina tikar i den öppna klassen, förstås extra roligt med Emlas fina placering. Det är alltid roligt med domare som visar att de gillar sitt jobb, delar med sig av sin entusiasm och säger några extra uppskattande ord om hundarna. Grattis Titti och Emla samt Emy och Brusse. Iskra fick också vara med på ett hörn, fick en etta med fin kritik men inget cert denna dag. Alla tre hundarna fint visade av vår egen "handler":) Emy.

Nu ser vi fram emot RM:t och att ytterligare tre dagar få njuta av duktiga dobermann, som inte bara är tjusiga utan kan jobba också.

Bilder 2009-07-30

Får hela tiden rapport om valparna, att de har funnit sig väl tillrätta. Alla ägare verkar vara mycket nöjda och anser att de är framåt, orädda och charmar det mesta som kommer i deras väg. Har lagt in några bilder i Aquila, Pimpim och Leos galleri, som jag fått tillsänt mig. Lilla Svea utvecklas också väldigt bra. Hon är en fantastisk tös som är oerhört lyhörd och gärna arbetar för att få sin belöning:)

Jag vill också passa på och tacka alla som visat intresse för våra valpar och jag önskas förstås att jag haft många fler valpar. Väldigt många potentiella valpköpare är det som varit intresserade av vår kombination, och som vi tyvärr inte kunnat erbjuda någon valp. Det är oerhört glädjande och roligt för oss och för rasen i stort. Jag hoppas att ni alla hittar valp på annat håll och att vi ses så småningom på tävlingsbanorna.

Brusse, valpar och läger 2009-07-20

Vår älskade Brusse har varit otursförföljd ett tag. För cirka 1,5 månad sedan blev han ju huggormsbiten i nosen och låg inne för behandling. Provtagningen visade sedan att Brusse mådde alldeles utmärkt och att hans prover var jättefina. I fredags var så Emy och Brusse ute, hade precis spårat och var på väg på en upptrampad stig över ängen, då det som statistiskt sett inte borde kunna hända sker, Brusse blir huggormsbiten igen och denna gång, än värre, i tassen. Ilfart till Bagarmossens djursjukhus, inskrivning på intensiven, diskussion med veterinärerna som inte riktigt visste om de skulle sätta in serum denna gång (vissa hundar kan få anafylaktisk chock av detta) eftersom betten kommit så tätt, vilket de aldrig råkat ut för någon gång och inte riktigt visste hur de skulle hantera. Brussebrus så stark, så stark, klarade sig utan serum, var så stabil, hjärtat slog fint och njurarna fungerade jättebra. Redan nästa kväll var han hemma hos oss igen. Vilken chock för oss, och speciellt för Emy. Nu vet vi inte om vi ens vågar gå ut med våra hundar under sommaren med tanke på att det är ett riktigt ormår denna sommar.

Vi har ju också dessa hemska små kryp, fästingen, som inte heller är att leka med. Scalibor är ju ett av de preparat som jag tyckt varit mest effektfullt men ingen av mina hundar tål dessa halsband, och det är ju inte så konstigt med tanke på att det är oerhört giftigt och inte alls bra för vår miljö, som vi förstås skall värna om. Det kommer ju olika alternativa idéer som inte är så skadliga. Det senaste på marknaden är att bärnsten skall förhindra att fästingarna sätter sig i pälsen. Pälsen blir statisk och fästingarna får inte fäste. Jag har precis beställt dyl halsband till mina hundar, allt är värt att prova, och om ni är intresserade kan ni maila till Susanne Södergren, som tillverkar dessa halsband, för mer info på sus1sus@hotmail.com.

Nu har alla valparna flyttat till sina nya hem. Allt verkar ha gått mycket bra och de små funnit sig väl till rätta. Vi har nu gjort sidor till B-kullen där vi framöver kommer presentera fakta om dem och sätta in bilder. Se under kullar och klicka på resp kull/hunds namn.

I helgen har jag varit instruktör på ett sök- lydnadsläger. Sju st dobermann, en dvärgpudel och schäfer tillsammans med entusiastiska ägare deltog. Vi har haft en fantastisk helg, med ffa mycket sök men även lydnad och uppletande. I söndags, när jag lämnade lägret, var hundarna fullständigt slut (och även deras ägare, verkade det som:-). En del av ekipagen var nybörjare och andra mer erfarna, men jag tror och hoppas att alla fick med sig något i bagaget hem. Jag känner mig hedrad att jag fick förtroendet att bistå er med mina kunskaper under denna helg. Jag hoppas snart kunna återkomma med lite bilder från lägret.

Lite smått och gott 2009-07-11

I on åkte jag och Iskra till Örebro för ett delta i ett sökläger. Två mycket givande dagar. Det har blivit lite dåligt med sök den senaste tiden, svårt att få ihop en grupp som kontinuerligt kan träna samt att Iskra ju varit dräktig. Det var helt fantastiskt att se hennes glädje när jag tog ut henne från bilen och hon förstod att hon skulle få söka. Inte heller hade hon glömt bort något, lika duktig sökhund som hon alltid varit. Lika kul var att få träffa alla andra dobermann och dess ägare och se vad duktiga alla hundarna var. Vi hann även med lite lydnad och platsliggning, vilket alltid är nyttigt när det är nya hundar som deltar. Nu stundar ju snart RM och kanske ställer vi upp i söket, har inte riktigt bestämt mig än, känner redan hur mina tävlingsnerver gör sig påminda:)

Jag får också hela tiden rapporter från Butterfly Effect (Aquila) och hennes familj som bor i Värmland. Allt går jättebra och hon far fram och charmar alla. Så fort vi fått ordning på var och en av valparnas egna sidor så kommer vi uppdatera med lite bilder. Bodyguard (Leo) bor ju här i närheten och idag var han och husse Christian med oss på klubben för första gången. Vår egen Big Love (Svea) var förstås också med. Båda valparna så oerhört framåt, nyfikna på både människor och andra hundar. Leo har redan visat en stor kampglädje och en näsa som nosar upp det mesta. I början av nästa vecka flyttar så Beautiful Mind (Gaia) till Norge med husse Richard och Braveheart (Pimpim) flyttar utanför Uppsala till matte Jessica och husse Johan och deras andra djur. Jag är helt säker på att även de kommer att bli lika nöjda med sina små och deras framfart här i livet.

Fantastiska Eleonor och Exor 2009-07-05

Idag har Eleonor och Molecularis Akilles Exor debuterat i BSL 1, och detta med bravur, vilket resulterade i poängen 83, 82. Vi är så stolta här hemma och så glada för deras skull, då vi vet att de tränar så flitigt. GRATTIS Eleonor och Exor, det gjorde ni så bra:)

Exor BSL1

Molecularis Akilles Exor BSL 1

Veterinärbesök 2009-07-03

Idag har alla valparna ögonspeglats, utan anmärkning. Nu börjar de så smått att lämna oss och flytta till sina nya familjer. Först ut är Butterfly Effect som åker i morgon och på söndag åker Bodyguard. Braveheart och Beautiful Mind får vi njuta av ytterligare några dagar. Big Love blir kvar här hos oss.

Bilder från det gröna 2009-07-01

Några bilder på B-kullen från deras sjunde vecka. Det är så mysigt och spännande på gräsmattan.

Valparna 2009-06-18

Tiden går med en väldig fart när man har fem st pirayor här hemma :) I morgon blir de sex veckor gamla och snart kommer de att flytta till sina nya hem, och jag vet att deras nya familjer räknar dagarna tills de får hämta de små, dock kommer en av tikarna att stanna här hos oss. Det var inte alls meningen att jag skulle behålla någon, utan sätta en av tikarna på foder, men efter noga övervägande så vill vi gärna ha en hund till att träna och tävla med, om hon sedan kommer att lämpa sig för avel blir ju en senare fråga och inte det viktigaste.

Valparna är otroligt utåtriktade och framåt, alla fem. De har inga hämningar alls, de biter, sliter, kampar, brottas, jagar bollar, tar sig in överallt och överfallar alla som kommer hem till oss och hälsar på. Jag ser fram emot att följa deras resa här i livet och om de får fortsätta att utvecklas tillsammans med sina ägare i samma anda, så tror jag och hoppas att det kommer att bli riktigt bra familjemedlemmar, tränings- och tävlingskompisar.

Här kommer ytterligare lite bilder.

Fem veckor 2009-06-10

På fredag blir valparna fem veckor. Idag har vi gjort ett försök att ta porträtt-bilder på dem, inte det lättaste, men håll till godo :)

Fyra veckor 2009-06-08

Nu finns det lite bilder från fjärde veckan. De växer och frodas.

Exor och Eleonor 2009-05-31

Idag vill vi sända ett stort GRATTIS till Exor och Eleonor som deltog på Svensk Dobermannvinnare i Örebro. Exor gick i öppen klass och placerade sig där som sjätte bäste hane (och den med svans och öron som var kvar längst), vilket gjorde honom till bästa svenskfödda hund. Dessutom med en lysande kritik. väntar på att få höra mer av Eleonor, all information än så länge via SMS.

Egentligen var det ju meningen att både Brusse och Emla skulle ställas på denna utställning och vi hade sett så enormt fram emot det. Igår hände dock det, som inte får hända när man har hund, Brusse blir huggormsbiten. Det blir ilfart in till Bagarmossens djursjukhus och lilla Chokladmums läggs in med dropp och smärtstillande. Här hemma stannade världen för en stund och det hann gå många tankar genom vårat huvud. En sömnlös natt, hinna med att meddela Eleonor som väntade på oss i Örebro, Titti som skulle åka med oss. Boka av Brusses kurs i Viltspår och alla hans simlektioner. Samtidigt försöka orka hålla ångan uppe och sköta Iskra och valpisarna.

Idag kom dock det underbara samtalet från veterinären att Brusse var pigg och hans svullnad gått ner betydligt och vi kunde hämta honom. Som barn på julafton och en lättnad som var så stor kände vi allesammans här hemma. Jag älskar djur och är en sann djurvän men huggorm och fästingar är något jag gärna skulle avstå, för när det drabbar vara hundar, då kan det drabba väldigt, väldigt illa. Ett extra tack till Eleonor (som är djursjukvårdare) och som snabbt och raskt, via mobilen, försäkrade sig om vad som hänt, var Brusse blivit biten, (läpp och nos), och med sitt värmländska lugn talade om för mig, "då behöver du inte oroa dig". Det kändes som att minst 1000 kg lyfte från min axlar. Tack snälla för de orden................

Nu ska Brusse ta det lugnt i några veckor, viltspårskurser och simning samt utställningar finns det all tid i världen att hinna med sen. Ikväll skall det bli skönt att ha chokladmums i soffan igen :)

Tre veckor 2009-05-29

Nu finns det lite bilder från tredje veckan.

Tre veckor 2009-05-29

Är valparna idag och nu går utvecklingen fort. Öron och ögon har öppnat sig. Nosen arbetar för högtryck. De lyssnar efter ljud och vill gärna komma fram och hälsa när man kommer men mamma är fortfarande bäst! De har fått börja få smaka på lite "vanlig" mat också, det var väl okej, men inte som "mamma scans" mjölkbar förstås:) Nu börjar snart alla valpspekulanter och vänner inte kunna hålla sig i skinnet längre och bara längtar efter att se de små, vilket jag förstås kan förstå.

Vi har tagit massor av bilder men tiden att fixa och lägga ut dem räcker liksom inte till. Håll dock till goda med denna underbara bild på Molecularis Braveheart (chokladprinsen/Brusse junior), 19 dagar gammal, i en skön sovposition. Om vi inte redan hade en chokladmums i familjen hade man ju inte kunnat motstå denna lilla goding:)

Valp

Valp

Valparna 2009-05-21

Här kommer lite nya bilder från valparnas andra vecka. De växer och frodas för var dag som går. Nu börjar det bli riktigt livat i valplådan och de anstränger sig för att komma upp på benen och visst lyckas de vingla fram lite grann:) Öppnat ögonen har de ju förstås också gjort.

Bilder och namn 2009-05-11

Här kommer lite bilder på valparna under deras första dagar. Vi kommer att uppdatera kontinuerligt med bilder så att ni kan följa deras utveckling. De är alla stora, livliga och väldigt matglada :) Mamma Iskra är en fantastisk mamma, hon sköter sina små på bästa sätt, lugn och trygg med en ängels tålamod. Brusse har fått titta in på de små men kommer han för nära så blänger Iskra bara på honom och då backar han ut ur sovrummet. Brusse-brus förstår inte alls varför han inte längre står i centrum. Vi har även bestämt namn på valparna. De skall förstås börja på B och temat är film.

Tikar Molecularis Butterfly Effect Molecularis Big Love Molecularis Beautiful Mind

Hanar Molecularis Braveheart Molecularis Bodyguard

Valplycka 2009-05-08

Imorse kom så äntligen våra efterlängtade valpar. På cirka tre timmar nedkom Iskra med fem st valpar, tre svarta tikar, en svart hane och en brun hane. Alla fem är mycket energiska och i vårat tycke alldeles perfekta:) Bilder kommer förstås snart, Mats fotar så kameran glöder. Mer info om deras utveckling kommer fortledes. Ett varmt tack till dig Tommy för att Ares (Mezzrow`s Flinta) fick bli pappa till vår B-kull.

Nedräkning 2009-04-30

Nu har vi så smått börjat nedräkningen här hemma. Iskra mår bra och hon ser tjock ut, men sedan kan man aldrig veta hur många det faktiskt är där i magen. Vi går lite i vår egen värld här hemma och är mest fokuserad på det som komma skall. Håller mig iaf uppdaterad att det pågår hundträning och förberedelser för kommande tävlingar. Det är kul att alla valpköpare nu kommit ut på tävlingsbanan och har planer på att prova på lite olika grenar och ffa att de tycker det är så himla kul att göra saker/träna med sin hund. Själv hoppas jag förstås att Iskra och jag skall komma ut på tävlingsbanan under sommaren också och att vi skall hinna vara med på söklägret i juli. Det beror dock på när valparna är leveransklara, så att det inte krockar med varandra. Det är så otroligt kul att köra sök, det svåra är dock att få ihop en grupp som kontinuerligt kan träna. Vi har kört lite sporadisk senaste tiden men alldeles för sällan, enl mitt tycke, som är van att köra 1-2 ggr/v sedan dess att Iskra var 10 veckor gammal:-) Nu verkar vi dock ha fått ihop ett gäng (tack Ann för att du hjälpt till med det) och att vi kan köra igång fullt ut åtminstone till hösten och även en del nu under sommaren.

Lite info 2009-04-18

Iskras dräktighet framskrider och hon går snart in i vecka 7. Hon börjar lägga på sig rejält och börjar nu automatiskt ta det lite lugnare ute i skogen och mat har fått en väldigt stor betydelse i hennes liv :-) Vi har så smått börjat ta emot valpspekulanter och är förstås väldigt glada och ödmjuka inför att så pass många, trots att valparna inte är födda, redan visat intresse för kommande kull. Vi längtar och väntar med spänning på hur många, vilka kön och om vi både kommer att få svarta och bruna även denna gång, men än får vi ge oss till tåls cirka 2,5 vecka.

Välkommen att höra av er vid intresse av denna kombination som ni kan läsa mer om under valpar.

Lotta och Ares ett förstapris igen 2009-04-13

Grattis Lotta och Ares som idag tog sitt andra förstapris i LK 1. På besök hos släktingar under påsk passade de på, trots att Ares var lite smått snurrig i huvudet pga en löptik i familjen, att sätta ett förstapris på 162,5 p. Nu är det bara ett förstapris kvar och sedan har ni erat LP:-)

Stockholm international dog show 2009-04-11

Gick av stapeln idag. Vår kennel representerades av Molecularis Akilles Exor som ställdes i öppen klass. Han placerade sig som tredje bästa hane med CK. Grattis Eleonor och Exor.

Dräktig 2009-04-10

Javisst, är Iskra dräktig. Vi har nu sett den karaktäristiska flytningen som är ett säkert tecken på dräktighet. Nu får vi hoppas att resten, av återstående dryga fyra veckorna, fortlöper som de ska och att vi återigen får glädjen att få en kull underbara valpar.

Emy och Brusse gjorde det igen 2009-04-05

Så var det dags för Emy och Brusse att göra sin första LK 1 tävling för året. De har ju redan ett förstapris men vill ta LP. Inte gjorde de oss besvikna idag heller, ett förstapris med 162,5 p och det trots att de nollade inkallningen pga tjuvstart. Då kan ni snabbt räkna ut hur höga poäng de hade på övriga moment, bara 9 och 10 rakt igenom. Nu är det bara ett förstapris till så har ni erat LP. GRATTIS! Det var ju också meningen att Lotta och Ares skulle tävla idag men tyvärr fick de förhinder. Nästa tävling nalkas dock snart och då håller vi tummarna att de tar hem sitt andra förstapris.

Vill också gratulera min storasyster Susanne och hennes Groendal Himbi som tog ett förstapris på 167,5 p i LK1 igår, och därtill deras första gemensamma tävling. Ni är bara så himla bra:-)

Hur är det då med Iskra och bebbarna. Det är fyra veckor på väg nu och ännu svårt att helt säkert säga om hon är dräktig eller ej. Tycker att hon lagt på sig lite och att juvren vuxit på sig. Är bara att hålla tummarna, vänta och se.

Kennelträff 2009-03-22

Äntligen blev den av, den efterlängtade kennelträffen! Vi hade en jättetrevlig dag och kväll. Först träffades vi alla hundägare och hundar i ett ridhus i Södertälje och körde lydnad med hundarna. Det var som hundarna kände av att det var god stämning för de gick alla som "tåget". De är alla duktiga hundar men igår var de flera av dem som presterade bättre än vad de någonsin gjort tidigare. Ares och Lotta körde ett fritt följ som var utöver det vanliga. Han bara gick som en klocka med kontakt på sin förare hela tiden. Helt fantastiskt. Sedan fick vi se Exor i skyddet och för oss andra, som inte har så stor kunskap i detta, tyckte att han var helt fantastisk. Gick som en klocka med Eleonor och växlade fint hela tiden mellan skyddet och lydnaden (om jag har förstått det rätt). Efter passet sa även Eleonor "att det var det bästa skyddspass han någonsin gjort". Vi är jätteglada att vi fick vara med och se detta:-) Emla och Brusse var också alerta och fick prova på bl a 1 meters hindret med bravur. Jag kanske låter tjatig, eftersom jag sagt det så många gånger, men vilka fantastiska hundar och förare de är allesammans, jag är så glad och stolt. Mamma Iskra var förstås med och förutom att hon är väldigt hungrig nu, vi hoppas ju förstås att det beror på att det finns ett gäng busungar i magen och inte pga skendräktighet, var också duktig och jag var mycket nöjd med hennes fria följ. Om det nu är så att vi får valpar här i början av maj, så kommer vi inte ut och tävlar förrän till sommaren, men vi tränar på och finslipar ändå så länge vi kan.

Tre timmar tränade vi i ridhuset och sedan åkte allesammans hem till oss för lite mat, vin och hundprat. Mats var aldrig med på träningen, han var hemma i köket och förberedde maten till alla, vad skulle jag göra utan dig som supportar mig hela tiden och tycker att det mesta jag hittar på är okej, att ha en sådan livskamrat är inte alla förunnat. Maten var iaf jättegod, vinet också, och därtill ett trevligt sällskap, kunde inte göra dagen bättre. Att bara få prata massor av hund, och att alla gillar det, är så otroligt kul. Ändå gick kvällen så fort och jag kom på senare att jag skulle ha dryftat massor med mer saker med alla. Hade bl a tänkt att Eleonor skulle få lära oss lite om blodspår/viltspår. Emy har gått en kurs i "djurens beteende" och lärt sig massor av saker som är viktiga för hunden för att kunna tillfredsställa deras naturliga behov, bl a skall blodspår vara jättebra för hundar som gärna gillar att jaga, dvs inte bara vilt utan allt, cyklare, skidåkare, människor mm mm. Vet att Eleonors förra hund var viltspårschampion och allt som man kan göra med sin hund tycker vi här hemma är kul att prova på. Eleonor, du får berätta för oss nästa gång vi ses!

Eftersom Mats var hemma och lagade mat så kunde han inte fotografera under träningen men Lotta hade kameran med, jag hoppas att hon snart skickar över lite bilder till mig. Här hemma så tog Mats dock lite bilder, har inte hunnit kolla in dem än. Jag hoppas alltså snart kunna uppdatera med ett gäng bilder från vår trevliga dag. Jag är jätteglad att ni alla ställde upp och kunde komma och att ni tyckte vi hade en lika trevlig dag som jag tycker!

Parning 2009-03-07

Så har Iskra varit på date och förhoppningsvis kommer vi snart ha en knippe valpar här hemma. Du som är intresserad av en valp i denna kombination är välkommen att höra av dig. För närmare info v g se under valpar.

Tävling 2009-02-22

En strålande början på tävlingsåret. Molecularis Ares och Molecularis Artemis har idag tävlat LK 1 i Södertälje/Viksberg. Jag är så glad för Lotta och Ares, som fick ett förstapris med 164 p. De tränar så otroligt flitigt. I princip hade de Åttor rakt igenom programmet samt en helt perfekt inkallning som gav 10 p. Två likadana tävlingar till så har ni erat LP :)

Emla och Titti gjorde som vanligt väl ifrån sig, men som de senaste gångerna, blev det en andra placering med 149 p. Det är lite finlir som saknas och ofta är det de små detaljerna som skiljer från en andra till en första placering. Det är bara att inte ge upp utan verkligen lägga krut på de små, små detaljerna.

Roligt var att det i LK 1 var hela fyra dobermann med och tävlade!

Löp 2009-02-20

Iskra har äntligen börjat löpa och nu är det bara att vänta på stundande parning.

Iskra 5 år 2009-02-14

Världens bästa tjej fyller 5 år idag, på alla hjärtans dag förstås, passande för en sådan supertjej. Vi vill också gratta Iskras syskon, Indie och Iberia och hoppas att de får en fin födelsedag.

När det gäller löpet verkar Iskra spela mig ett spratt denna gång, hon har aldrig väntat så länge och ser så "löpfärdig" ut men än håller hon oss på sträckbänken. Jag hoppas jag skall kunna komma med positiva besked angående detta inom kort.

I torsdags anordnade dobermannklubben en HD föreläsning (samt AD) med vet Håkan Kasström. En jättebra föreläsning. Det har ju diskuterats så mycket senaste tiden om avläsningsmetod, sederingsprep, Norbergs vinkels för- resp nackdelar och jag tycker vi fick svar på en hel del viktiga saker. Arvsgången är polygen och det innebär att flera samverkande gener är inblandade, vilket gör det hela mycket komplicerat. Vi fick lite tips om mat, motion för den lilla valpen samt att han redovisade en statistisk undersökning av föräldradjurens syskons HD-statistik, procentuellt sett, påverkade avkommornas HD. Ett tack till er som ordnat så att vi fick möjligheten att lyssna på Håkan Kasström.

Grattis 2009-02-06

Idag vill vi gratulera A-kullen, Akilles Exor, Artemis, Apollon och Ares, som blir hela två år gamla. Hoppas ni får en underbar dag med lek i snön, något extra gott i matskålen och förstås åtminstone en jättefin present :-)

Angående löp så tror jag att det bara är en tidsfråga nu, tror att hon kommer igång inom de närmaste dagarna, det är bara att ge sig till tåls, men den som väntar på något gott..............

Simskola 2009-01-12

Idag har Brusse börjat i simskola. Här kommer en underbar bild på lillkillen i bassängen. Eftersom vi tränar så pass mycket med våra hundar och det sliter en hel del så tror jag att det är bra med simträning som är både stärkande och skonsamt mot lederna.

Brusse simmar

Nu börjar det nog närma sig löp. Jag märker på Iskras sätt att det snart är på gång samt att Brusse tycker att hon luktar spännande. Nu håller vi tummarna att det kommer igång inom några veckor och att allt går bra så att blivande valpköpare slipper vänta förgäves.

Det gångna året 2009-01-01

Jag vill börja året med att tacka alla mina valpköpare, gamla och nya hundvänner för att ni gjort 2008 till ett fantastiskt innehållsrikt år för mig. Att få privilegiet att få följa alla valparna i A-kullen på så nära håll och ta del av deras vardag, har varit otroligt roligt. Att det dessutom gått väldigt bra för dem alla och att de redan hunnit lyckas visa sina framtassar, trots unga år, gör förstås att man glädjer sig lite extra. Det har varit mycket träning, kurser och läger som avlöst varandra i strid ström under året. De har varit givande och roligt samt inte att förglömma, alla nya hundvänner, man stiftat bekantskap med.

Det har varit framgångar i både utställningsringen och på tävlingsbanan.

Molecularis Akilles Exor som mars -08 blev bäste juniorhane på rasspecialen, något jag aldrig vågat drömma om. Denna utställning följdes av flera framgångar i utställningsringen, med många topplaceringar och CK:n. Redan i april var han och Eleonor sedan ute och gjorde sitt BH-prov med resultat godkänt och tätt på detta genomförde han också ett jättefint MH med mycket lek, kamp, skottfasthet och total avsaknad av rädslor. Han har under resterande år utbildats vidare för att under -09 förhoppningsvis komma ut och tävla i BSL och så småningom också IPO.

Molecularis Ares fick ett nytt hem och en meningsfull tillvaro med mycket träning och tävlingsplaner. Under våren debuterade han och Lotta i LK 1, dock utan uppflyttning denna gång, men att där fanns stor potential såg man redan då. Sommaren -08 genomförde han ett MH, som var lite utöver det vanliga, där det inte fanns mycket mer att önska, och en månad senare genomförde han också sitt BH-prov med resultat godkänt. Året avslutade Ares med att bli andra bäste unghundshane på Stora Stockholm. Han utbildas nu vidare för i första hand BSL start och bruksspår -09 samt även LK 1.

Molecularis Apollon började året med att bli tredje bästa juniorhane på rasspecialen och sedan har han ställts några gånger under året och erövrat fina placeringar med flera CK:n och SG (junior) på IDC. Sista utställningen för året blev Stora Stockholm, där han placerade sig som tredje bäste unghundshane. Under sommaren genomförde även Apollon sitt MH och precis som sina bröder med mycket lek, kamp och skottfasthet. Strax därefter genomförde även han sitt BH-prov med resultat godkänt. Under hösten debuterade han och Emy i LK 1 med uppflyttning på 181,5 p. Även Apollon förbereds för att under -09 starta i BSL, bruksspår och även i LK 2.

Molecularis Artemis har också hon och Titti, haft ett händelserikt år. Dessa två som aldrig skulle ut och tävla kom helt plötsligt på andra tankar och debuterade i LK 1. Ännu inte blivit uppflyttade men så nära, med bara några enstaka poängs marginal. Artemis genomförde också under sommaren sitt MH med skottfasthet och utan rädslor. Hon har även visat framtassarna i utställningsringen med fina vitsord av domarna. Målet är att under -09 klara LK 1 och förhoppningsvis även LK 2. Appellspåret kommer hon troligen också att prova på.

Mezzrow`s Iskra, mor till denna fantastiska kull, har legat lite lågt med tävlingar i år. Genomförde sitt BH-prov i vintras med godkänt resultat och blev även godkänd i Lägre klass sök. Våren -09 hoppas vi att Iskra skall bli mamma igen och att hon kommer att nedärva lika fina egenskaper till den kullen som till ovanstående.

Lycka till 2009!

Copyright © 2012 by www.molecularis.se. All rights reserved.