Molecularis

Aktiva Hundar

Nyheter 2010

Hundmässan, Brusse monterhund, löp 2010-12-19

Igår var det dags för Stockholms hundmässa (fd Stora sthlm) och från vår kennel hade vi med KORAD SUCH ZTP V1A IPO1 IPOII BSL1 BH Molecularis Akilles Exor som ställdes i Championklass. Exor fick en lysande kritik, slutade som totalt R bäste hane med CK, vilket vi förstås är jättenöjda med. Domaren för dagen verkade veta exakt vad hon ville ha och var verkligen inte frikostig med att dela ut CK och jag har nog aldrig varit på en utställning där jag uppfattat att det delades ut så många 3:or! GRATTIS Eleonor och Exor och tack till Camilla (Diragos) som visade honom så flott:) Hoppas snart kunna presentera hans lysande kritik.

Tyvärr har jag ingen aning hur det gick för resterande hundar, då jag och Emy för dagen hade erbjudit oss att stå i vår rasmonter och berätta om vår underbara ras för alla som var intresserade. Med oss, och som en mycket fin företrädare för vår ras, hade vi Molecularis Apollon (Brusse). Han är en mycket fin representant för vår ras, han bara älskar allt och alla, lätt sig glatt matas med godis, klappas av alla, vuxna som barn, och när det var dem som lät sig frikostigt pussas då var Brusse mer än nöjd. I slutet av dagen var han dock rejält trött och såg mer ut som en "slagen hjälte" än en yster dobermann. Kul var att det verkade vara så mycket seriösa människor som ställde mycket bra frågor om vår ras. Tror att det fanns många potentiella dobermann-ägare där, vilket var mycket glädjande:)

Så har vår Korad SÖKH-1 BH SDV Lyd 2010 Mezzrow´s Iskra också börjat löpa. Inte bästa tiden så här i juletider då parning kommer att ske mitt i nyårshelgen. Det är väl inte det mest optimala men om allt klaffar och blir som vi planerat så kommer vi ändå att kunna få till det, en parning som vi med spänning väntar på, fortsättning följer....................................

Uppfödar/medlemskonferens mm 2010-12-07

I lö var jag på uppfödarkonferens och lyssnade på Jens Häggström, veterinär och forskare inom bl a DCM, som ju är en hjärtsjukdom som drabbat vår ras. Mycket intressant föreläsning och jag hoppas snart att ett protokoll kommer att läggas ut på dobermannklubbens hemsida för alla att läsa och begrunda. Det är så mycket diskussioner och frågetecken på vilka tester man bör/ska göra på sin dobermann men jag känner mig åtminstone lite mer klar med vilka tester jag ansåg vara det som jag, i dagsläget, kommer att ha för avsikt att göra på mina kommande avelsdjur.

I Tyskland har man redan utvecklat ett screeningprogram för dobermann som Jens H tyckte var något vi borde anamma i Sverige. Detta är Ultraljud av hjärtat samt 24 timmars (Holter) EKG. Ultraljudet i sig visar på anatomi, utseende och funktion mm men för att se om det finns några extraslag och när/om dessa uppkommer måste det till ett 24 timmars EKG. Tyvärr är ju detta en sjukdom som snabbt kan uppkomma, trots att man alldeles nyligen fått bekräftat att man har ett friskt djur, sk ockult DCM. Har man precis testat sitt djur fritt, med ovanstående tester, kan man kontrollera med div blodprover, bl a Troponin och ANP och se om dessa är förhöjda. Då finns det alltså risk för att hunden utvecklat sk ockult DCM med hastigt insjuknande. Förutom ockult DCM finns det symtomatisk DCM, dvs hunden har symtom, ffa med trötthet och vid ett senare stadie uppkomst av vätska i buk, lungor mm, samt asymtomtisk DCM, där hunden inte har några symtom. Där till finns det också en hel del diff-diagnoser att ta ställning till, som kan likna DCM!

Jens pratade också om den gen som upptäckts i USA, som han inte ansåg, så som jag uppfattade det, var tillräckligt tillförlitlig, då man hittat helt andra gener av forskare i Tyskland. Detta test tyckte Jens H att man kunde avvakta med, vilket i dagsläget inte ger oss några tillförlitliga svar.

Jens H kunde inte ange någon specifik ålder då DCM brukar debutera, däremot menade han att ju äldre djuret blev ju mindre var risken att drabbas, varför det naturligtvis var en fördel att använda sig av äldre avelsdjur.

En mycket intressant föreläsning som jag tror gav en hel del kött på benen. Det var många uppfödare och medlemmar på plats men önskan hade förstås att än fler hade varit med. Det är ju många som haft åsikter om vår ras sjukdomar och om oss uppfödare och vad vi bör göra för tester, här hade de haft möjlighet att tala om vad de tycker och tänker och komma med konstruktiv kritik och förslag till förbättringar. Nu gäller det "bara" att använda sig av den information man fått, att alla på ett positivt sätt samverkar till öppenhet, lojalitet och samarbete mellan uppfödare och dobermann-älskare.

Tack alla som jobbat hårt för att få till denna konferens och till ett följande medlemsmöte som gick i positiva tecken:)

Här hemma väntar vi fortfarande på att Iskra ska börja löpa. Hade förväntat mig att det skulle ske i nov men än har hon inte kommit igång. Förhoppningsvis blir det parning i dec mån och det ser jag inte som någon nackdel. Tror och hoppas att alla som väntar på en valp härifrån ser det positivt att få hem sin valp under senvåren april/maj, istället för i kallaste vintern.

Kennelträff 2010-11-29

I lö blev den äntligen av, den sedan länge planerade, kennelträffen:) Nästan alla valpköpare ville vara med, förutom en sjukling och en som hade lite väl långt att åka. Vi hade en jättetrevlig dag och kväll. Hade hyrt ridhus i fyra timmar på förmiddagen och sedan stundade mat hemma hos oss. Så roligt att se så mycket duktiga hundar och duktiga förare som har gått framåt och som är vetgiriga och vill lära mer med siktet inställt på tävling. Jag är så stolt och glad över alla. Jag försökte hjälpa till så mycket jag kunde och hade fin uppbackning av Eleonor, Tack för hjälpen!

Sedan bar det av hem till oss och alla dessa hundar skulle baxas in i vårt hus och lite undrande var man ju hur detta skulle fungera. Tror nästan inte vi hörde ett ljud från hundarna under kvällen (var nog mest vi tvåbeningar som skrattade och skrålade). Hundarna skötte sig exemplariskt, så fantastiska och så kul att se vad det är viktigt att man har hundar som får vara med sina ägare ofta och på så vis vänjer sig vid olika platser, hundar och människor, helt enkelt blir socialt tränade.

Jag hoppas och tror att alla var nöjda och glada och tyckte det var kul att träffas, prata hund men förstås massor av annat också. Några nattgäster blev det också och det var först på sena söndag förmiddag som lugnet sträckte sig över Bondvägen igen. De som var mest nöjda med det var våra katter som hade blivit förpassade hela helgen till vårt sovrum. De var mycket missnöjda, kunde ju inte alls förstå att det fanns en del hundar med som kanske inte skulle "gilla" dem på samma sätt som våra egna hundar gör:)

Lite bilder tog vi förstås och vi ska försöka göra ett litet kollage eller dyl inom kort.

Ytterligare en titel 2010-10-23

Idag har Molecularis Akilles Exor återigen fått lägga en titel till sin redan gedigna lista, ZTP V1A. Exor och Eleonor genomförde ett jättefint test och som om detta inte skulle räcka så blev Exor också dagens bäste hund:) Jag var på plats och fick se det hela och är förstås mäkta stolt och otroligt glad för att det går så bra för dem. Tog en hel del bilder och även om jag inte är mycket till fotograf så ska jag väl kunna lägga ut någon bra bild på bedriften:) Stort GRATTIS till er båda, Exor och Eleonor.

Allmän info 2010-10-19

Visst är det en fin bild på Emy med Brusse (M Apollon) och Eleonor med Exor (M Akilles Exor) på framsidan. Tyckte bilden på helsyskonen var fantastisk och tänkte ni skulle få njuta av dem på förstasidan:) Mats håller på att jobba med en ny hemsida, då denna som vi fn har är lite väl svårjobbad i, att lägga in nya bilder och dyl tar väldig tid, varför det blivit lite dålig uppdatering av detta, men hav tålamod så kommer det snart en ny hemsida och massor av bilder!

Tror att Iskra kommer att löpa enl planerna, nu har hon börjat gå omkring och markera överallt, vilket är ett tydligt tecken att löp närmar sig:)

Aktiv helg 2010-10-04

Jag vet inte hur många gånger jag sagt det, men måste säga det igen, jag har fantastiska valpköpare som gör så mycket kul med sina hundar och ser till att de får ett så meningsfullt liv.

I lördags var jag och tittade på Pim med husse Johan, Aquila med matte Ann-Louise och lillhusse Daniel samt Leo och Christian som var i Södertälje på IPO-helg med Eleonor och Tommy. Så otroligt duktiga alla hundarna men det viktigaste av allt är att både ägare och hund verkar tycka att det är så kul:)

Samma helg var Titta och Emla på en intensivkurs i viltspår och gjorde succé. Titti och Emla verkar ha hittat sin grej nu och de fick massor av beröm från instruktören som menade att det var bara för dem att ut och göra anlagsprov och ge sig på öppen klass. Emla är duktig på att spåra men detta med viltspår var tydligen något hon nappade på rejält. Kanske kan snart kenneln ståta med en valp som visat framfötterna även i denna gren, det har vi ju ingen, och det skulle vara jättekul;)

Tack alla fantastiska valpköpare för att ni förvaltar de små, som står mig så varmt om hjärtat, så väl. Hoppas ni får en underbar höst tillsammans.

Än har inte Iskra visat några tecken på att det närmar sig löp mer än att jag kanske tyckte att Brusse tyckte hon luktade lite väl gott i helgen då han och Emy var hemma på besök. Det är dock bara bra om hon inte kommer in i löp förrän mitten/slutet av november, då kommer förhoppningsvis valparna bli leveransklara vid påsktid, en underbar tid att ha valp.

Träning 2010-09-26

Hade en trevlig fredags eftermiddag/kväll då jag och hundarna åkte till Södertälje för att träffa Eleonor och hennes hundar. Vi lade spår och tränade lite lydnad. Alla hundarna var fantastiska i spåret:) och jag imponerades av Exor som spårade, i mitt tycke, helt perfekt och tog varje vinkel super. Sedan hann vi med lite lydnad också, att tipsa varandra om lite olika saker. Bara att ha någon som tittar på en och kanske kan komma med tips när man tränar är roligt. Vi avslutade kvällen med en sallad på pizzerian och några timmars snack om himmel och jord:) Det är roligt att träffa sina valpköpare, kunna träna tillsammans, och även ha mycket att prata om.

Vill också göra lite reklam, även om det inte är det foder jag ger till mina hundar, utan för Exor som är sponsrad av detta företag men ffa för att det är en så jättefin bild på honom, och även på Eleonor förstås.

Exor och Elli

Svenska Rasmästare IPOII 2010 Molecularis Akilles Exor Med förare Eleonor Sjögren

Tankar och funderingar 2010-09-19

Det var ett tag sedan jag uppdaterade men det har inte hänt så mycket. Hösten har kommit med besked, mycket regn och rusk, men vi försöker träna på ändå. Iskra och jag kämpar på med momenten i LK3 och det går väldigt bra men fortfarande är det en del finslipning som måste till. I lydnadsklasserna är det det de små detaljerna som gör om det ska bli ett förstapris som gäller eller ej. Vi tar privatlektioner hos Lotta Linusson, som kommer med så mycket kloka råd och ofta får mig på andra tankar, ex som det att jag ofta är nervös precis då jag går in på tävlingsplanen och att jag alltid känt det som att Iskra då tappar fokus och "pekar finger" åt mig. Kloka Lotta menade att det kanske faktiskt var precis tvärtom, dvs att det är jag som sviker Iskra, pga min nervositet. Allt det stöd som hon är van vid att ha när vi tränar är helt plötsligt borta! Det gav mig verkligen en tankeställare, att vi ofta skuldbelägger hunden, att den är lat, ofokuserad mm mm, när det i princip alltid hänger på föraren.

Att läsa hund är inte lätt, jag gick min instruktörsutbildning i Hundens Hus regi och där var en stor del av utbildningen att läsa hund, vilket inte är det lättaste. Jag har ju förmånen att ha tre dobermann boendes här hemma och försöker ofta tolka deras roller i flocken, varför en del tagit på sig den roll de har, varför de gör och reagerar på ett visst sätt, men ofta står jag förundrad och brydd. Jag och min goda vän Anne, som har gått sin instruktörsutbildning för David Sehlin, som i än högre grad handlar om hundars beteende, kroppsspråk, berikning mm, har ofta långa och spännande diskussioner om våra hundar, det berikar iaf vårat liv och förhoppningsvis i längden våra hundars också. En sådan diskussion hade vi igår då Annes hund Ben skulle ut och göra sitt BH-prov och enl vår uppfattning helt oförklarligt drar från platsliggning då första skottet går av. Tidigare en hund som aldrig rest sig från platsen på någon tävling och hittills alltid varit helt skottfast, far av planen som en projektil, jagandes av hunden som då höll på att gå sitt program. Lite handgemäng hann att uppstå i den kaos som då uppstod, som dock lyckades brytas snabbt. Vad hände? Hur tänkte hundarna? Vad var det som påverkade dem? Var det kanske platsen man befann sig på, var det att ägaren var nervös, var det kanske den andra hundens beteende eller dess förare.

En annan sak som ofta diskuteras är hur vi lär in tävlingsmoment med våra hundar. Själv använder jag mig inte av dominans vid inlärning utan endast konkurrens. Jag vet att de finns de som ifrågasätter detta och menar att en hund som inte har "press" på sig alltid kan smita undan, att konkurrens om en leksak eller godis inte är tillräckligt, men jag tycker mig ha sett vid flera tillfällen att hundar som har "press" på sig smiter undan de med, när de får tillfälle, även om de vet att bestraffning kommer. Nej, hundarna är inte så annorlunda än vi människor, de vill ha något för att de presterar och får de inte det de vill ha så anstränger de sig än mer för att få det, precis så är ju vi människor, vem skulle gå till sitt jobb utan lön, inte jag iaf:) Dessutom är min uppfattning att en hund som blivit lärd på det viset är en glad hund, mer frimodig, självtänkande och lycklig. Ibland tror jag det är lätt att vi blandar ihop en "taggad" hund med en stressad hund.

Jag vet att Eva Bodfält skrivit att en god regel är att bara viska till sina hundar, de har så bra hörsel att höga röster är fullständigt onödigt. Jag tycker det är en så bra idé, försöker med det ibland, men ofta är det min egna frustration som gör att jag ibland höjer rösten och ger hårda kommandon till hundarna, inte för att det gagnar dem. Har också läst om en tjej som aldrig säger ordet "nej" till sin hund utan bara förstärker det "rätta" hunden gör och hon ska tydligen ha hundar som vi alla drömmer om:)

Visst är det spännande detta med hundar och att läsa och försöka förstå våra älskade fyrbeningar. Jag kommer att fortsätta läsa allt jag kommer över och fortsätta ha intressanta diskussioner med mina hundvänner och hoppas förstås på en fortsatt nyfikenhet, öppenhet och nytänkande hos alla hundägare.

Läger 2010-08-24

I helgen var det dags igen för en IPO-kurs. Svea (Big Love) och jag var med och även hennes syskon Aquila (Butterfly Effect) och brorsan PimPim (Braveheart). En jättebra och trevlig helg där Tommy och Eleonor, som alltid, tog väl hand om alla hundarna och utgick från den nivå resp hund låg på. Tänk att så mycket kan hända, utvecklingsmässigt, på en enda helg. Vi ser redan fram emot nästa tillfälle. Jättekul är att se att alla tre hundarna ur B-kullen har stor potential när det gäller bitarbete. Vi får se vad det kan leda till i framtiden. Lika kul är det förstås att träffa massor av olika hundar och dess ägare. Det är så mysigt att titta på alla och lyssna på vad som sägs och försöka lära så mycket som möjligt. Att vädret sedan var med oss och vi kunde mysa i solen med vår kaffetermos, gjorde ju förstås det hela än mer härligt:)

RM IPO 2010-08-08

Vilken fantastisk helg vi haft. Nåddes precis av beskedet att Eleonor och Molecularis Akilles Exor klarat sin IPO2 med p 95/72/77 och dessutom blev de klassvinnare:) GRATTIS, ni är bara så duktiga och vi här hemma är så väldigt, väldigt glada och stolta.

SDV Lyd 2010-08-07

Maria och Iskra

Igår startade det årliga RM:et upp på Örebros BK och som vanligt inleddes första kvällen med lydnad. Iskra och jag var anmälda i LK 2. Till vår stora glädje tog vi hem titeln Svensk Dobermann vinnare 2010. Iskra och jag är så nöjda och glada idag. Tack alla som gratulerat oss och för en fantastisk hejarklack som applåderade och hojtade friskt på läktaren, det sporrade oss verkligen:)

Lycka till alla som ska tävla bruks på lördagen och IPO under söndagen.

Valpplaner 2010-08-07

Nu har jag äntligen bestämt vilken hane som förhoppningsvis kommer bli pappa till Mezzrow Iskras tredje och sista kull, den tilltänkta fadern är Mezzrow`s Jutas. Ta en titt under valpar för mer information.

Röntgen 2010-08-07

Grattis Jessica och Johan till Molecularis Bravehearts (PimPim) röntgenresultat, HD B och ED u a.

Bilder 2010-07-23

Här kommer äntligen lite bilder från B-kullens MH.

MH för B-kullen 2010-07-10

Vilken dag vi haft på Örebro BK. Alla fem hundarna ur B-kullen närvarade vid dagens MH. Som uppfödare känner jag mig idag mycket stolt och väldigt, väldigt glad att alla fem hundarna presterade på topp:) För att sammanfatta dagen kortfattat, även om det inte är så lätt, så kan man säga att alla hundarna hade sina kryss på rätt ställe! Mycket sociala, stor leklust med snabba starter och bra bett, total avsaknad av rädslor och alla skottfasta. Ja, vad kan man mer begära. Jag vill tacka alla som ställde upp och fixat ett så välorganiserat MH, beskrivare, testledare, figuranter, kökspersonal mm. Tack till alla mina valpköpare som gjorde dagen till en oförglömlig dag och mangrant ställde upp trots lång resa för många. Jag hoppas ni är glada och stolta över era fantastiska hundar, för det är precis vad de är, fantastiska alltså:)

Naturligtvis har Mats tagit massor av bilder som kommer så fort vi hunnit få ordning på vår krånglande dator!

Sök- och lydnadsläger 2010-07-04

Då är vi hemkomna från en veckas sök- och lydnadsläger i Örebro. En jättehärlig vecka där förmiddagarna spenderats på lydnad och eftermiddagarna ute i sökskogen. Långa, sena, varma dagar har det varit där man fått mycket matnyttigt med sig hem. Alla hundarna har varit fantastiskt duktiga och utvecklats mycket. Som förare har man fått mycket tips på de moment man känt att man "fastnat" lite i. Vi var cirka 17 ekipage, flest dobermann men även en och annan schäfer och Mudi var med. Roligt att träffa så många engagerade hundmänniskor med olika idéer och tips.

En eloge till Barbro och Bettan som fixat och ordnat med allt, märkt ut alla sökrutor mm. Vilken fantastisk natur det är i Örebro, det finns hur många sökrutor som helst att välja och vraka på, nästan så man har lust att flytta dit bara just för naturens skull:) Tack också till vår lydnadsinstruktör Fredrik som kom med mycket bra tips i lydnaden till mig, Iskra och Svea.

Tack alla för trevliga middagar och härliga grillkvällar. Vilken underbar men intensiv vecka vi haft och jag måste säga att åtminstone jag, men tror även hundarna, är trötta och möra men väldigt nöjda!

Avslutningsvis vill jag gratulera vår goda vän Anne med sin Danoxi Atum (Ben) som fick ett förstapris i LK1, blev klassvinnare med 161,5 p! Det är ni så väl värda, ni har kämpat bra och utvecklats fantastiskt. Nu är det LK2 som gäller;)

Helgläger 2010-06-21

I helgen har Svea och jag varit på IPO-läger i Södertälje. En jättetrevlig och givande helg. Det är bara att konstatera att detta gillar Svea:) Även syskonen Aquila och Leo var med och man kan se släktskapet genom deras enorma arbetslust och arbetsglädje! Ser redan fram emot nästa kurstillfälle men först blir det sökläger! Om en vecka åker jag och Emy med alla hundarna till Örebro för ett lydnads- och sökläger. Iskra som inte fått vara med denna helg, hon hade det dock bra hemma med husse och fick gå riktiga långpromenader, kommer nu att få en hel veckas sök, det bästa hon vet:)

Tack Tommy och Eleonor för en trevlig och mycket givande helg! Många var de som fotograferade så bilder kommer snart, hoppas jag, så fort vi fått fart på vår dator!

Syskon nr tre 2010-06-10

Butterfly Effect (Aquila) HD B! Grattis till matte AnnLouise med familj. Här hemma är vi förstås jätteglada:)

Bilder 2010-05-27

Här är två bilder på PimPim från utställningen i helgen:)

Pimpim och Jessica

Pimpim

Utställning 2010-05-23

Idag var det dags för "Svensk dobermann vinnare 2010" i Örebro, med 73 vuxna hundar anmälda. Själv var jag tvungen att jobba och hade ingen möjlighet att åka. Egentligen var det inte heller tänkt att någon med prefixet Molecularis skulle delta men så i sista stund anmäldes Molecularis Braveheart i jkl. Glad blev jag när Jessica ringde och meddelade att PimPim, precis fyllda 12 mån, placerade sig som 1:3 i jkl med HP och urfin kritik av domare Fernando Magalhaes. Jag har bara hunnit prata som hastigast med Jessica och har inte fått några närmare detaljer om vilka som deltog och vem som segrade men är förstås jättenöjd med att unga PimPim placerade sig så bra:) Ett stort GRATTIS till Jessica och Johan som dessutom, som "nybörjare" i utställningsringen, visade honom till en så fin placering. Jätteduktiga är ni! Har vi tur så kanske Johan lyckades få någon bild på underbara PimPim, som jag kan publicera vid ett senare tillfälle.

HD 2010-05-22

Molecularis Bodyguard (Leo) och Molecularis Big Love (Svea) hd-röntgade med resultat A. Ett stort Grattis till husse Christian. Själv glädjer vi oss förstås åt både vår egen Sveas resultat och åt brorsan Leos:)

Bilder 2010-05-19

Här kommer lite bilder från Exors L-test. Tyvärr gick det inte att fotografera de moment som utfördes i mörker, som ex kamp i mörkt, trångt, bullrigt rum med hala golv samt skrammel i mörker. Lyckades dock föreviga de flesta moment som var utomhus. Håll till godo!

Exor godkänt L-test som väktarhund 2010-05-13

Idag har jag haft förmånen att vara med på något verkligen roligt och intressant. Eleonor fick möjligheten att L-testa Exor hos polisen i Tullinge. Det är inte ofta som det testas dobermann och enligt polismannen som ledde testet så har de inte testat någon dobermann de senaste 2-3 åren.

Det är med stolthet jag säger att Exor gjorde ett fantastiskt test och fick otroligt beröm av de polismän som ledde testet, att han var en riktigt, riktigt bra hund. Om han hade varit något yngre, runt 18 månader, som de flesta hundar är som testas, hade de inte tvekat att godkänna honom för polishundsutbildning, men det var mer pga åldern och risken för att de små, små brister han hade kanske inte är lika lätta att jobba bort på en äldre hund, även fast vi såg att det idag faktiskt lutade åt det hållet. Pga detta blev det godkänd väktarhund, verkligen inte fy skam:) Polismännen tyckte också att Eleonor skulle fortsätta att jobba på de små bristerna, ex som kamp i mörker, för här finns stor potential. För Mats och mig var det en upplevelse att få se detta och höra resonemanget runt bedömningen, mycket, mycket lärorikt.

Jag vill rikta ett stort, stort GRATTIS till Eleonor och fantastiska Exor:)

Bilder kommer.

Stora dagen 2010-05-08

Är det idag då B-kullen fyller ett år:) Med pukor och trumpet vill vi hurra för Aquila, Gaia, Svea, Leo och Pimpim på deras stora dag. Hoppas ni får en härlig dag med massor av tårta och presenter! Här hemma ska vi fira med en dag i sökskogen och förstås något extra gott i matskålen.

Iskra med de små i B-kullen

Små har blivit stora

Träning och åter träning 2010-04-22

Var ett tag sedan jag skrev något men för tillfället går allt sin gilla gång. Vi tränar på här hemma för fullt. Har blivit mycket spår sedan det blev barmark och det är bara så underbart att kunna spåra igen. Svea hade inte gått något spår sedan hon var valp och det hade säkert gått ett halvår sedan senaste gången, vilket man inte kunde märka. hon är mycket duktig i spåret, väldigt spårnoga, det är bara farten som ska dämpas lite:)

Iskra och jag kämpar på med framåtsändandet inför högre sök och har precis börjat länka ihop momentet, och nu tycker jag att det börjar se riktigt bra ut. Söket däremot har vi inte hunnit starta upp än men hoppas kunna komma igång snart.

Får lite rapporter då och då från alla "valparna". Det verkar alla må bra. Ares och Lotta förbereder sig för att gå ut i lägre spår och även LK2. Exor och Eleonor har IPO2 i sikte. Brusse och Emy tänkte väl försöka sig på appell spår och LK2. Emla och Titti har spårat mycket senaste tiden och det verkar går bra. Tror det lagt tävlingsplanerna på hyllan ett tag, så får vi se om de tar nya tag på lydnadsplanen framöver.

Även B-kullens ägare har siktet inställt framåt, även om det kanske inte riktigt än börjat tänka på tävling:) AnnLouise och Aquila har gått lite vardagslydnadskurser men har också haft turen att få träna med Jennie (Eleonors goda vän) och få tips om IPO-lydnaden, och nu ska de även börja med spåret. Richard och Gaia (i Norge) startar snart sin kurs i agility och så har de precis fått kontakt med en person från Norska lydnadslandslaget som ska hjälpa dem med lydnaden, jättekul! Christian och Leo har jag och Svea kursat tillsammans med i vinter och även tränat lite med. Det går jättebra och de går från klarhet till klarhet i lydnaden. Johan/Jessica och Pimpim tar det lite lugnt med kurser men försöker att jobba på med det de fick lära sig när vi hade "prova på IPO-kursen" i vintras med Tommy och Eleonor. Sist men inte minst Svea yrväder. Vi lägger mycket spår och det är riktigt nyttigt för henne. Vi har avslutat vår lydnadskurs och jobbar på hemma med det vi lärt oss och hoppas att LK1 snart sitter, men än är det lång väg att gå. Att kunna momenten är en sak, sedan är det lika lång väg till tävling. Bara att lära in platsliggningen i grupp kommer att ta sin tid, och vi kommer skynda långsamt.

Som sagt allt verkar gå sin gilla gång och det är väl det man vill höra som uppfödare, att hund och ägare verkar ha kul tillsammans och att de alla får ha hälsan.

Iskra löper för tillfället men vi kommer inte para henne detta löp. Nästa löp beräknas till nov mån och då får vi se om vi parar henne en tredje och sista gång. Planer finns men inget helt säkert bestämt än då det känns av vikt att först få utvärdera B-kullen lite mer, med bl a MH som kommer att göras under sommaren. Ni som dock har långsiktiga planer på att skaffa en dobermann och tycker att detta låter intressant är naturligtvis välkomna att höra av er. Intresset för vår B-kull var väldigt stor och många spekulanter kunde vi tyvärr inte erbjuda någon valp.

Påsk 2010-03-31

En Glad Påsk önskar jag alla mina valpköpare och hundvänner. Hoppas ni får en skön helg med era fyrbeningar.

Foton 2010-03-16

Har lagt in lite foton, från utställningen,

på resp hunds egna sidor. (Pipmpim, Svea, Gaia, Leo, Exor)

Leo och Ares i utställningsringen

Vill också göra lite reklam för urbra produkter till våra hundars tassar och vid småsår. Det tillverkas egentligen endast för eget bruk och till vänner och bekanta men finns också möjlighet att köpa, då de visat sig vara mycket omtyckta.

Aloveragelè som lindrar och påskyndar läkning vid smärre brännskador, insektsbett och småsår.

Ringblomsalva som är utmärkt till trampdynor men även kan användas till läppar, hudsprickor, fötter, händer mm.

Aloegelè 60 ml 65 kr.

Ringblomsalva 60 ml 80 kr.

Vid köp av båda pris 130 kr.

Frakt tillkommer. Vid intressse maila sus1sus@hotmail.com för frågor och beställning.

Vinterspecialen 2010-03-14

Igår var det då dags för den årliga rasspecialen i Sollentuna badmintonhall. Lika roligt varje år att få komma dit och se alla fina hundar. I år hade vi dock väldigt många från vår egen kennel med och jag måste erkänna att jag hade fullt upp och inte hann se så mycket av alla andra fina hundar. Jag är så glad att nästan alla valparna ur A-kullen (förutom Ares) samt alla ur B-kullen kom och visade upp sina hundar.

Först ut var juniorhanarna M Bodyguard (Leo)och M Braveheart (Pimpim) som placerade sig 1:4 resp 1:5 med urfina bedömningar som bådar gott inför framtiden. Ännu är de bara precis 10 mån fyllda. Därefter var det Brusses tur i öppen klass med en väldigt stort antal deltagande hundar, och även han fick en 1:a men blev oplacerad i KKL, Även här lysande kritik.

Härefter var det M Akilles Exors tur att debutera i Championklass och som vanligt visade sig Exor från sin bästa sida och placerade sig bland alla dessa eleganta herrar som nr 3 med CK.

Sedan var det juniortikarnas tur och här hade vi M Big Love (Svea), M Butterfly Effect (Aquila) samt hitresa från Norge, M Beautiful Mind (Gaia). Alla tre hundarna fick ettor men sedan blev Svea oplacerad i KKL men Auqila placerade sig som 1:4 och Gaia som 1:3, båda med HP och hundarnas kritik visade att domaren, Erika Szokol, gillade vad hon såg.

Sist ut var M Artemis (Emla), i öppen klass, den största klassen med totalt 23 anmälda hundar. Även hon fick en 1:a men placerade sig sedan inte i KKL. Finfin bedömning förstås.

Efter detta var vi alla trötta, en del kom långväga ifrån, så vi struntade i uppfödarklass och avelsklass. Vi var alla så nöjda ändå:)

Jag vill rikta ett jättetack till flera av mina valpköpare som hjälpte till att visa våra hundar på bästa sätt. Tack till Lotta som kom bara för att hjälpa oss och visade Aquila och Pim till fina placeringar. Ett tack till Eleonor som hjälpte mig så fint med Svea och även visade upp Brusse på ett sådant sätt att han fick i sin bedömning, "Elegant hane", Emy som visade Emla och som sedan hjälpte till i valpringen att visa Flikens Tiara samt sist, men inte minst, Christian som visade sin egen Leo till en fin placering men även, när det krockade med valpringen, visade Gaia på ett professionellt sätt, trots att det var första gången han ställde hund:)

Nu ligger mycket på er valpköpare, särskilt ni med juniorerna, att träna dem i att stå, springa och hanteras, så kan detta inte bli annat än bra i framtiden:)

Tack alla för att ni kom, ni gjorde mig så stolt och glad!

Världens bästa 20-åring 2010-03-11

Tänk vad tiden går, för 20 år sedan föddes vårt andra barn, en liten rundkindad, mörkhårig tjej med ljusa slingor. Vad skulle det bliva av denna tös, måtte hon få bli lycklig och våga vara den hon är, tror jag att jag tänkte. Hon fick namnet Emy (det finns en lång historia bakom det namnet) och än idag så tycker jag det är det vackraste namn jag någonsin hört. Åren gick och när du skulle fylla 17 år fick du Brusse. Inte ens i min vildaste fantasi trodde vi, varken jag eller Mats, att du skulle ta dig an honom mer än kanske den första rosenröda tiden, men ack så fel vi hade! Någon som kämpat så mycket, månat om sin hund så mycket, älskat honom så mycket och naturligtvis också lärt sig så mycket, får man leta efter. En stor eloge till dig Emy och vilket team ni är, Brusse och du! Visst har du varit trött och lite less på allt ibland men så slår ditt "jävlaranamma" till, och så är det full fart igen. Upp kl 06:00 på morgnarna, fram med skolböckerna, kl 09:00 ut med Brusse, efter detta iväg till universitetet/studiegrupp med dina klasskompisar eller dyl. Däremellan kämpar du sedan en tid (även om jag tvingat dig att göra ett uppehåll här) med ditt körkort. lite tid att träffa kompisar och gör andra saker försöker du också hinna med, ofta får de förstås också dras med Brusse, som ofta följer med vart du än tar dig:)

I helgen skulle vi ha firat din stora dag men då är det Vinterspecialen för hundarna, vi får nattgäster, och du ska agera handler för en hel drös hundar. Det tycker du bara är kul och firandet skjuter vi upp till nästa helg.

Ett stort GRATTIS Emy på din stora dag, hoppas du får en fantastisk födelsedag, det är du värld!

Träningshelg 2010-02-15

I helgen har Svea och jag varit på en IPO-helg som Tommy och Eleonor arrangerade. Mest var det schäfrar men även en och annan dobermann. Det här var andra gången som Svea fick prova på lite bitarbete och det är så fantastiskt att se hur hon redan nu gått från klarhet till klarhet. Hon är jätteduktig och detta skulle nog vara en träning/tävlingsform som skulle passa henne som handen i handsken. Dock är det ju så att det är svårt att hitta träningsgrupper med bra figuranter att få träna med:( Svea och jag får väl ge oss ut på jakt och se om vi kan hitta någon dyl:) Det var roligt att få se schäfrar i aktion också, alla i olika utbildningsstadier, och det var mycket vi fick lära oss, vad man absolut måste tänka på, om man ska hålla på med denna typ av gren med sin hund. Tack för en mycket rolig och lärorik helg Tommy och Eleonor:)

Det finns så många träning/tävlingsformer vi kan hålla på med våra dobermann. Nästan allt passar dem. Jag tycker inte att någon av dem är bättre eller finare än någon annan. Det viktigaste är väl att hitta en gren som passar en själv som förare, så att man kan ha kul tillsammans med sin hund. Jag tror att de flesta uppfödare håller med mig, det viktigaste är att att valparna man lämnar ifrån sig, får komma till bra hem där de får vara en i familjen och att de får en innehållsrik vardag. Visst är det kul med tävling men att de får träna (vad det nu än är, spår, skydd, sök, agility, rallylydnad, lydnad, uppletande mm mm) är absolut det viktigaste. Tycker även att det är så att det ena behöver ju inte utesluta det andra, man kan ju faktiskt ägna sig åt flera grenar med sin hund. Många av mina valpar, som jag sålt, är "stallhundar". De har en rik vardag där de får följa med på långa ridturer, assistera vid hästtävlingar och allt det som händer på en hästgård, vilken fantastisk frihet för en dobermann och sedan detta i komb med lite lydnad eller dyl, kan det väl inte bli bättre. Jag tycker inte man ska orda så mycket om vilka grenar som är sk "finare" 'än andra, det finns inga sådana grenar och påstå något dyl är bara trams. Nej, jag kommer fortsätta ha roligt med mina hundar, vad vi än bestämmer oss för att syssla med, och det vill jag att mina valpköpare också har.

Alla hjärtans Dam 2010-02-14

Ja, det är just vad hon är, vår Mezzrow`s Iskra, som idag fyller 6 år:). Tänk vad vi haft många roliga stunder tillsammans, mycket vi kämpat med, en del saker vi varit lite oense om, en del saker som gått helt på tok och massor och massor av saker som har varit helt fantastiska. GRATTIS BÄSTA tjejen! Vi sänder även en hälsning till Iskras systrar, Iberia och Indie. Hoppas ni får en fin dag.

GRATTIS A-barnen 2010-02-06

Idag vill vi hurra för Akilles Exor, Artemis, Apollon och Ares som fyller hela tre år. Tänk vad åren går och vad mycket de redan hunnit med trots att de först nu "fyller vuxna". Hoppas ni får en underbar dag, massor av presenter, långpromenad, god mat och att ni hela dagen blir ompysslade så som ni förtjänar:)

HURRA, HURRA, HURRA!

Dobermanntrofèn 2010-01-28

Såg precis på SDK hemsida att trofén är klar för 2009 och med stolthet måste jag presentera att vår A-kull återigen visat framtassarna:) I Totaltrofen har M Akilles Exor med förare Eleonor Sjögren placerat sig som nr 8, Jättegrattis!! M Ares och Lotta Blankenburg har sedan placerat sig som nr 2 bland Årets högsta i BSL1 och även i appellspår. M Apollon och Emy Andersson som nr 9 i Lydnadstrofen. M Artemis och Titti Stenström som nr 20 i Lydnadstrofen och så kom Iskra och jag med på ett hörn också, med en 4:e placering i Årets högsta i Lägre sök. Jag vill gratulera alla mina valpköpare med hundar som presterat så bra under året. Det är så kul med denna trofé, känns så kul att få en slags sammanfattning av årets tävlingar och helt klart ser man ju här att Dobermann kan:)

Lycka till med tävlingsåret 2010 önskar jag alla dobermannekipage i vårat vida land!!

Bilder från lägret 2010-01-27

Här kommer då lite bilder från helgens "prova på IPO-läger" där stora delar av både A- och B-kullen var representerade. Mats var med och fotade på lördagen, så bilderna är från B-kullens första kontakt med "bitarbete".

Vill också passa på att gratulera min syster, som i lördags, fick ett förstapris i LK 2 med sin Groendal Himbi. Starkt jobbat, nu väntar LK3:)

Helgläger för A- och B-kullen 2010-01-25

I helgen gick det av stapeln, det efterlängtade "prova på IPO/BSL lägret" med Tommy och Eleonor. Alla valpar, förutom Gaia i Norge, var med från B-kullen och alla från A-kullen var med någon av dagarna. En jättestor uppslutning med tanke på att många kommer långväga ifrån. Därutöver var Flikens Tiara, fem mån, med. Tyvärr blev matte sjuk andra dagen och kunde därför bara vara med under lördagen, jättesynd:(

Jag har förstått, det lilla jag sett och hört från valpköparna att alla valpar är mycket framåt, älskar allt och alla och att leka och kampa. I princip har jag stått som ett leende fån hela helgen och bara sett den ena efter den andra kasta sig in i ett främmande ridhus, bland främmande människor, helt utan tendens att släppa trasan, kampat bland oss alla, utan att tycka att det var obehagligt på något sätt. Ja, de har helt enkelt varit fantastiska och deras ägare är förstås också fantastiska. De har på bästa sätt förvaltat det jag kunde ana på de valpar som lämnade oss som små. En stor eloge till ägarna och fortsätter ni på detta spår kan ni, om ni vill, säkerligen komma hur långt ni vill med era små.

A-kullen kommer här lite i skymundan, men de har ju blivit omtalade så många gånger, och de flesta vet ju hur bra de presterat under årens lopp, deras meriter får tala för sig själv.

Slutligen vill jag tacka Tommy och Eleonor som så hämningslöst bjuder på sig själva och sina kunskaper. Ni lyckas entusiasmera alla, både mer er kunskap, personlighet och framförallt att ni delar med er av allt ni kan och försöker svara på alla frågor och funderingar som dyker upp hos hundägarna. Jag är jätteglad att vi fick möjligheten att disponera er en hel helg och ser fram emot att få ihop någon liknande inom inte allt för lång framtid.

Vi jobbar på bilderna och det kommer snart komma "massor" av bilder. Vet att det fotograferades och filmades mycket under helgen så vi kommer nog få ihop en hel del bra bilder, så håll utkik!

Fler bilder 2010-01-11

Här kommer lite bilder på Gaia som bor i Norge med husse Richard. De har om än mer snö och kallare än vad vi har här.

Här hemma går allt sin gilla gång. Vi längtar efter att börja träna lydnad igen och har haft förmånen att kunna träna en del inomhus tack vare min goda vän Anne, som har hunddagiset Skogsdungen, där vi har en relativt stor yta att kunna träna inomhus på, de dagar/kvällar då dagiset är stängt. Hade vi inte haft den möjligheten hade det inte blivit mycket till lydnadsträning. Det har mest blivit promenader med mycket pulsande i djup snö. Jag är inte den som brukar backa för träningen vilket väder som än råder men när det närmar sig -20 då blir det lite väl kallt för både tassar och tår. Ev kommer vi att ha tillgång till ridhus ibland, vilket kommer underlätta. Behöver riktigt stor plats nu för att träna in framåtsändandet med Iskra som är ett helt nytt moment inför Högre, som vi hoppas kunna vara klara med inför vårens tävlingar.

I slutet av januari ska vi också ha en helgkurs där ffa hundarna från B-kullen ska få prova på grunderna i IPO/BSL. Ska bli kul att se vad de tycker om bitarbetet, troligen kommer de att älska det, för vad jag förstår så älskar de alla kampen. Mycket foton får Mats ta så vi kan lägga in på hemsidan. Jättesnällt av Tommy och Eleonor att de vill ta sig an oss alla:)

Bilder 2010-01-06

Lite nya bilder på Exor och Aquila.

Årskrönika 2010-01-01

Det gångna året 2009

Vilket fantastiskt år vi haft här på kennel Molecularis, jag vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja. När jag tänker tillbaka på året är det så lätt att se sig blind på alla framgångar, fina resultat i utställningsringen och på tävlingsbanan, men egentligen är detta ju bara "grädde på moset", det som egentligen spelar roll är att vi alla, båda tvåbeningar och fyrbeningar, haft hälsan hela året och inga större incidenter inträffat, mer än Apollon (Brusses) två huggormsbett under sommaren, som var nog så dramatiska. Jag har läst på en del andra uppfödares hemsidor, som kanske inte bara mist en av sina nära och kära, utan kanske fler, då får jag mig en tankeställare och inser att vi verkligen haft ett fantastiskt år!

En årskrönika måste ju dock ändå handla om våra valpköpare och deras hundar och vilka prestationer de åstadkommit 2009.

Det hela började redan i början av året, i feb mån, då M. Ares tog sitt första förstapris i LK 1 och sedan ganska tätt tog resterande två, och därmed fick titeln LP1. När Ares och Lotta var på hugget passade de på att ta BSL1 och strax därefter debuterade de i appellspår och med dunder och brak klassvinst med poängen 177,5. De känns som de åkt räkmacka genom hela året men vi som känner och tränar tillsammans med dem vet att det ligger mycket träning och planering bakom. Inför 2010 vet jag att det är uppflyttning till högre spår som det tränas för.

I april månad var det dags för M Apollon att återigen prova lyckan i LK1, ett första pris hade han redan sedan hösten -08. Även denna gång gick det vägen och därmed var de ett steg närmare sitt LP1. Här fick tävlingskarriären sig ett tillfälligt uppehåll då Apollon, inom loppet av en mån, blev huggormsbiten två gånger, och under flera månader blev konvalescent. Planerna var att debutera i BSL1 men allt fick därför skjutas på framtiden, men huvudsaken var att han återhämtade sig helt och hållet. I aug mån deltog han iaf i Södertäljes årliga utställning och placerade sig som Andra bäste hane med CK. Inför 2010 är det nog på gång igen med tävlandet.

I april mån debuterade även M Akilles Exor i BSL1 med resultatet godkänt. Sedan laddade Eleonor och Exor inför RM-start i IPO1, i aug, och det gjorde de med glans och godkänt förstås. Under tävlingssäsongen låg de lågt med utställningar men efter IPO1 titeln och därmed rätten att ställa i bruksklass och tävla om certen, så gjorde Eleonor och Exor något som jag sällan skådat, inom loppet av två veckor tog de alla sina tre cert och i september mån fick Exor därmed titeln SUCH och kenneln sin första Champion. Inför 2010 laddar de inför IPO2.

Sist men inte minst M Artemis, som gjort några LK1 starter och hela tiden snubblat på mållinjen med flera st andra pris. Jättetråkigt för Titti och Artemis att vara så nära, men som jag brukar säga, det är bara att träna ännu mer och inte ge sig, tids nog sitter det:) Att Artemis dock skulle utvecklas till en riktigt elegant dam tids nog har man kunnat se och året 2009 var det år som hon fick kredit för det. Två utställningar med jättefina topplaceringar och CK förstås.

A-kullen avslutade året med att göra sitt MT. Ares, Apollon och Akilles-Exor genomförde både mentaldel och exteriördel med godkänt resultat. Artemis genomförde exteriördelen med godkänt resultat.

Mezzrows Iskra är mamma till ovanstående kull och har förstås stor del i dess framgångar, ingen Iskra, ingen A-kull. I maj månad nedkom Iskra med sin andra kull, B-kullen. Tre tikar och två hanar. Fina, starka, framåt valpar som alla kommit till jättebra hem och jag vet att många av dem har tävlingsambitioner. Det var så otroligt roligt att vi hade så många som var intresserade av vår kull och gillade kombinationen. M Big Love fick stanna hos oss. Jag ser fram emot att följa dem alla och förhoppningsvis kanske någon av dem debuterat i utställnings- och tävlingssammanhang under år 2010.

Iskra och jag som legat lågt med tävling under året pga dräktighet och valpar, avslutade året med en söktävling i nov månad och glada var vi att klara uppflyttning till högre sök. Nu blir det att träna inför uppflyttning till elit:)

Jag vill med denna årskrönika sända ett stort TACK till alla mina valpköpare, utan er hade jag inte haft ett så fantastiskt år. Lycka till inför 2010!

Copyright © 2012 by www.molecularis.se. All rights reserved.