Molecularis

Aktiva Hundar

Nyheter 2012

Lite smått och gott 2012-12-16

Tänk vad tiden går, snart jul igen och massor av snö har vi också fått i hela landet, härligt att kunna spänna på sig skidorna och ut i dragspåret med hundarna, de bara älskar det, men mindre roligt att det inte går att spåra och köra lydnad lika lätt. Hundarna verkar dock älska snön och far omkring som galningar. För någon vecka sedan var jag och klippte mig, det gör jag alltid hos Lotta, som är ägare till LP1, BSL 1, BH Molecularis Ares. Vi pratade förstås hund under mina timmar hos henne och jag måste ju alltid uppdatera mig att allt är bra med Ares. När jag säljer valp så har jag inga krav på tävling men däremot att hunden måste få ett aktivt liv. Jag kan ju aldrig tvinga mina valpköpare att sedan följa detta, men att de lovat det brukar räcka ganska långt. Lotta och Ares tävlade mycket i början då hon fick honom, utöver de titlar som nämns här ovan så har han även gjort appellen i spår. Nu för tiden, snart sex år gammal, så är Ares rätt och slätt en stallhund! Med alla sjukdomar vi har i rasen och faktiskt en hel del fördomar också om vår ras, om jag ska vara ärlig, det märker man när folk ringer och vill köpa valp, det är många "allvetare" som avrått dem just från vår ras av olika orsaker. Nåja, Ares är rätt och slätt en stallhund nu för tiden, han är med matte i stallet, bland alla hästar och alla hundar som vistas där. Ares kan alltid vara med, han är med på alla ridturer och springer lös, han kan umgås med alla hundarna i stallet, han kan vara tillsammans med alla hästarna, matte har t.o.m honom inne i ridhuset när hon hopptränar eller dyl, även de hästar som är rädd för hundar accepterar Ares just för att han är så okomplicerad och så jäkla go och snäll. Utöver detta så har han tidigare varit en tävlingshund med massor av potential som hade kunnat gå riktigt långt om matte så önskat.

När jag ändå håller på att berättar om dobermann och deras underbara sätt så måste jag nämna Molecularis Casillero del Diablo (Johnny) snart två år gammal, som lever tillsammans med matte Anne och storebror Ben snart sex år. Det var många som höjde på ögonbrynen när Anne skulle köpa Johnny och ha två dobermann-hanar tillsammans på dagiset, som de äger, och i lägenheten de bor i. Hittills har det inte funnits något som helst fog för olyckskorparnas kraxande men självklart har det krävts en hel del av matte Anne, och då inte av hårda ord och "att hålla sig på mattan" utan precis tvärtom, att öka på flockkänslan, mycket gos och omvårdande beteende, sova tillsammans etc etc. Nu har till dagiset, bland personalen, kommit två släktingar, Molecularis Don River (Eli) och Molecularis Düsseldorf (Norris) och de har nu blivit uppfostrade av Johnny, på samma fantastiska sätt som han blivit uppfostrad av Ben. Även broderna Eli och Norris har inte gjort några tendenser, trots samma ålder, att mäta sig med varandra. Detta kommer säkerligen framledes, med tanke på att de är bröder och i samma ålder, men än så länge är allt frid och fröjd.

Slutligen vill jag nämna Stora Stockholm som gick av stapeln i går och gratulera vinnande hundar och alla andra som är nöjda och glada för sina hundar och dess resultat. Det var inte vår dag i går. Förutom att det inte gick att hitta någon parkeringsplats vid mässan och långa köer för att ta sig in, och jag missade nästan alla hanar så hade jag iaf hoppas på att se Molecularis Chocolate (Debbie) i ringen, den från oss som var där för att ställa. Tyvärr blev den någon liten felkalkylering och när det var dags för Debbie att entra ringen hade matte tagit med henne på en liten rastning. När de kom tillbaka var det hela i full gång, dock tack vare initiativfulla Pia (som ägde Iskras pappa Kriegerhof du Cognac) fick Debbie åtminstone komma in för en bedömning utanför tävlan. Jag tror att vi alla var rätt nöjda iaf och eftersom utställning är kul men inte det viktigaste för mig så var jag mest nöjd med att se hur väl Debbie uppförde sig bland alla hundar och människor, hur kärvänligt hon behandlas av sin familj och hur mycket hon tycker om dem. Det värmer ett uppfödarhjärta.

Med detta inlägg vill jag slå ett slag för vår fantastiska ras och försöka visa på att det finns massor av positiva sidor hos den, och inte bara sjukdomar, som gör att den är väl värd att kämpa för. Det innebär inte att sjukdomarna bortprioriteras, de måsta naturligtvis stå högst upp tillsammans med fortsatt arbete för en mentalt frisk ras, men för att se ljuset i tunneln och orka får vi inte glömma bort allt det positiva och varför rasen är väl värd att jobba för

Avelskonferens 2012-11-27

I helgen har jag varit i Uppsala, Kydingeholm, på avelskonferens. På lördagen föreläste Jens Häggström om DCM och Malin Melin, som forskar om juvertumörer, föreläste, vilket också är en sjukdom som ökar på dobermann. Under Jens föreläsning deltog en hel del, både uppfödare och övriga medlemmar, många droppade sedan av under eftermiddagen. Man kan anta att väldigt många är intresserade av detta med DCM, vilket är positivt, men vi får inte glömma allt övrigt vi har att jobba med i vår ras.

På söndagen så redovisade Barbro K för oss Agrias statisk för dobermann, viket kanske inte var jätteupplyftande men ändå verkade gå åt rätt håll, men självklart har vi massor att jobba på. Det har varit en jättebra helg, med många diskussioner och olika uppfattningar, vilket är jättebra. Det är bra med heta diskussioner, så länge de bara håller sig konstruktiva, och är till för att föra vår ras framåt. Jag hoppas och tror att vi alla sitter där för att vi vill rasens bästa. Jag tycker inte heller vi får hacka ner på dem som har olika uppfattning och vi måste lära oss att lyssna på varandra, inte vara så rigida och bara tro att den kunskap och uppfattning jag själv sitter inne med är den rätta, ofta finns det inte bara en sanning och det kan faktiskt vara så att även i den mest "korkade" uppfattning kan finnas fragment att plocka. Jag tror att mycket saker blev klarlagda för många när det gäller aveln och hur man måste tänka, tror det har funnits en del brister där, och på detta vis så tror jag och hoppas att diskussionerna framöver kommer kunna hållas på en annan nivå och med mer substans. Förhoppningsvis sprider det sig som ringar på vattnet

Nåja, jag tycker iaf att vi som sedan var kvar under söndagen och slutligen klubbade RAS har gjort ett riktigt bra "arbete" som jag tror kommer föra rasen framåt i små steg och nu kan man bara hoppas att vi ska nå ut till alla de som inte var där under helgen och att de också är villiga att i möjligaste mån försöka arbeta mot dessa mål samt att våra potentiella valpköpare får klarare bild av vad de ska kunna förvänta sig av den de köper valp från. Självklart handlade det inte bara om sjukdomar utan vi diskuterade många saker hur vi ska lyfta dobermann-rasen, att hålla fram det positiva med vår ras, hur vi ska få fler att tävla, speciellt då i svenskbrukset, där vi sett en neråttrend, hur vi ska få våra valpköpare att ställa upp på MH och höftledsröntga sina hundar, vad vi ska jobba med mentalt som faktiskt är lika viktigt som alla sjukdomar. Vi vill ju inte bara ha en frisk ras rent fysiskt utan även mentalt. Barbro K och Madelene D har jobbat hårt med RAS som vi sedan färdigställde och klubbade, jag ser fram emot att all information kommer att redovisas på SDK hemsida och ser med tillförsikt fram emot att jobba tillsammans med (inte emot) andra uppfödare mot samma mål.

Utställning 2012-11-19

I lördags så ställdes lilla Molecularis Drama (Dona) ut för första gången nere i Göteborg. Den lilla damen blev BIR och fick HP, vilket förstås är jätteroligt. Det var husse och mattes första utställning och tror säkert de fått blodad tand efter Donas fina bedömning som löd: Raka fina framben, lite ostabil bak, kunde haft längre underkäke, fina proportioner, fin bröstkorg, bra vinklar fram och bak, trevligt temperament, rör sig vackert från sidan, rör sig bra framifrån, svårbedömd bakifrån. Rörelserna bakifrån gick förstås inte att bedöma då lilla Dona tyckte att nu fick det allt räcka med att stå still, nu är det dags att busa lite :-) Det kursas och tränas för fullt också, Dona har påbörjat en fortsättningskurs, efter valpkursen, och till helgen ska husse och Dona gå en klickerkurs i dagarna tre. På deras hemsida, som finns under länkar, finns det en del filmsnuttar att se så fin lydnad unga Dona redan har och det med shaping och klicker som inlärningsfilosofi, vilket gör att det bara är roligt och en lek för valpen :-)

Kurs mm 2012-11-13

I helgen har vi haft en jättebra kurs här i Stockholm. Sedan tidigare var vi några som sett att Torbjörn (kennel Dobfanciers) hade kurser i "hur du bryter jaktbeteende". Vi var flera som tyckte detta lät jätteintressant och bjöd ner Torbjörn till Stockholm för att lära oss lite om detta. Hela lördagen bestod i teori, massor om hundars mentalitet, och söndagen var det massor av praktik som gällde. Jag tror att alla var nöjda och tyckte de fått med sig många verktyg hem. Ingenting åtgärdar man förstås fort utan precis som all annan hundträning är det att ligga i och träna -:) Om någon månad hoppas jag vi ska kunna ha en uppföljande dag och se om vi är på väg dit vi vill. En kurs jag verkligen kan rekommendera.

D-kullen närmar sig nu fem månader och det händer både det ena och det andra, utställningar, kurser, träning mm. Tänder ramlar och deras ben är långa och gängliga. Många är helt rumsrena, en del tycker det är väldigt skönt att göra inne och för de flesta händer det lite olyckor då och då. Det är så lätt att tro att de är stora men man får inte glömma att de fortfarande är bebisar, även om många av dem ger ett intryck av att vara "tuffingar" så behöver de massor av trygghet, kärlek och stöttning av sina ägare för att kunna blomma ut som vuxna, jämför dem med barn, alla barn behöver detta från sina föräldrar, även om de är busiga och verkar kavata, precis så är det med våra valpar. Självklart så följer jag och har kontakt med tidigare valpar och dess ägare också. Där har ju dyl saker redan satt sig och nu följer vi dem i stället på deras väg som vuxna, med kurser, utställningar och tävlingar och dagliga upptåg. Till våren hoppas jag se många på tävlingsbanan :-)

Uppdatering 2012-11-07

Nu har D-kullen fått sina egna sidor, se under kullar. Har också lagt till Donas och Dantes egna blogg under länkar. Dessutom har jag uppdaterat under valpar.

Vill också passa på att slå ett slag för avelskonferensen som snart äger rum, dvs 24-25/11. Nu har alla medlemmar möjlighet att tycka till, och att det finns många åsikter kan man läsa på hemsidor, bloggar och olika forum. Låt det inte stanna där utan häng på konferensen, träffas live och gör er röst hörd, det är alltid bättre att ha ett ansikte framför sig när man ska framföra något, det skrivna ordet blir lätt så fel ibland, och det kan bädda för missuppfattningar. Jag hoppas vi är många som hänger på, står upp för våra åsikter och slår ett slag för vår ras dobermann :-)

Härlig helg 2012-10-29

Hösten, eller ska jag säga vintern, har verkligen kommit med stormsteg. Hösten är en underbar tid med vackra färger och härlig luft, men tycker att det är lite tidigt med snö i okt :( Detta hindrade dock inte Johan och PimPim ( M Braveheart) som första vinterdagen var ute och debuterade i IPO2 i Umeå. Eftersom det blev snöstorm när Johan var på väg dit tänkte han nästan backa ur, men då han ändå var på väg så......... Lite konstigt tyckte Pim allt att det var med spåret,snö och frost, och han blev lite väl konfuderad men tog sig ändå runt med 76 p. Där ser man hur hundar reagerar, det gäller att träna på olika underlag, olika klimat och temp etc, men ofta har man en tendens att tänka "stora, fina gräsmattor". Lydnaden gick ypperligt med 97 p. I skyddet var Pim alldeles för taggad och ville inte lyssna på sin husse;), p blev 73. Återigen säger vi grattis till Johan och Pim. Nu är det bara att ta lite vintervila och sedan ladda inför vår/sommarsäsongen och IPO3:)

Bilder rasar in från valparna ur D-kullen och jösses vad tiden går och vad de har vuxit rejält. Är så kul när valpköparna skriver små mail och berättar hur deras vardag med sin fyrbening är och skickar lite bilder. Jag blir väldigt glad att få se dem och veta att de har det bra. Ska snart uppdatera med D-kullens egna sidor och även länka till de som har bloggar, dock behöver jag Mats hjälp med detta, men jag hoppas han snart kan ta sig lite tid och fixa med detta:)

Debut i utställningsringen 2012-10-21

Första valpen ur D-kullen har varit ute och visat framtassarna :-) Igår gjorde Molecularis Dantes View med ägare Sandra debut i utställningsringen och det gjorde de med bravur. Dante fick HP och BIR. I finalen var 23 hundar kvar och Dante stod nästan kvar ända in till BIS-finalen, där fyra hundar togs ut, och Dante blev kvar ända fram till hund nr 5. Hans kritik var bästa tänkbara och löd " 4 mån hanvalp av utm typ och storlek. Utm huvud och uttr.Vacker hals, snyggt ansatt. Bra skuldra. Utm kors och rygg. Välvinklad fram och bak. Utm kropp och päls. Rör sig väl runt om m härligt steg från sidan. Välpresenterad". Vi säger förstås GRATTIS till Sandra och Dante.

Korning och kurshelg 2012-10-09

I söndags var Johan och PimPim (M Braveheart) ute och gjorde sitt MT + exteriörbeskrivning, arrangör Dobermann-klubben, Stockholms LO. Pim kan härmed nu även titulera sig Korad. 381 p skrapade de ihop:) Grattis Johan och Pim. Själv har vi varit uppe i Ö-vik under helgen, på kurs hos Sandra och Torbjörn (Dobfanciers). En jättebra helg och det känns som oerhört många pusselbitar fallit på plats i Sveas och min träning. Nu ska jag bara försöka hålla tungan rätt i mun och inte falla tillbaka i gamla vanor;) Jätteroligt var att Titti med Emla (M Artemis) (förlåt Titti;), Anne med Lillebror (M Casillero Del Diablo) samt Anne med Norris ( M Düsseldorf) och Chris-lee med Eli (M Don River) också följde med upp på träningen. Där uppe fick vi ju naturligtvis träffa Dante också. Så jättekul att få se alla tre bröderna spåra och det var ett kärt återseende när de alla tre fick röja loss tillsammans, och de lekte väldigt lugnt och fint tillsammans. Tack för en jättebra helg Sandra och Torbjörn!

Tomt i huset 2012-09-25

Idag har då sista valpen flyttat, dvs Molecularis Dantes View. Vi har verkligen väntat på att rätt hem skulle dyka upp för de två grabbar som blev kvar efter att övriga åtta syskon flyttat, vi bara kände att vi så gärna ville hitta tävlingshem åt grabbarna (självklart utan att göra avkall på att de ska vara kära familjemedlemmar). Hade inte rätt hem dykt upp nu så hade Dante fått stanna (brorsan flyttade för några dagar sedan). Så helt plötsligt så hör Sandra av sig och är intresserad av Dante:) Duktiga, fina Sandra som jag känner lite grann och som jag alltid tyckt har väl hållna och väl tränade hundar. Det känns helt underbart att Dante nu ska få en ny familj i form av Sandra och hennes Sambo Mattias samt hundarna (dobermann) Grizzly, Sabbath och Ellen :) Det ska bli så spännande att följa dem på deras väg och vi önskar dem lycka till .

Roliga och mindre roliga saker 2012-09-22

Återigen har Johan och Pimpim (M Braveheart)varit ute och tävlat, denna gång gjorde de debut i IPO1 med finfina poäng, A96, B94 och C88. Stort GRATTIS till er båda:)

Mindre roligt samtal fick jag idag av Milas (M Champagne) matte Therese. Vi har ju sedan en tid vetat att Milas höfter inte såg så bra ut, varför just hon drabbats när övriga syskon har A eller A/B är det förstås ingen som vet. Förstås har jag funderat mycket kring detta. Nu har Mila röntgas om och tyvärr har hennes höfter blivit sämre. Enligt den ortopedspecialist de träffat så är det ffa skaftet till kulan som ser illa ut. Orsaken till detta, om en ev missbildning av skelettet föreligger, kan de inte säkert svara på men kan ev vara en förklaring. Det positiva är att de tog sidobilder på höfterna och säger att Mila inte bör ha ont av detta, i den vanliga träningen, utan endast om hon utsätts för något extremt. Det gör mig så ont om Therese och Mila, för egen del är det också jättetråkigt, men det är så det är att vara uppfödare, sjukdomar drabbar oss då och då, det kommer det alltid göra, men det gör ju förstås lika ont varje gång ändå:( Jag hoppas dock att Mila, dennna fantastiska hund, så vänlig, så samarbetsvillig, så vacker, ska få må bra länge till.

Sista natten med gänget 2012-09-19

Valparna har nu hunnit bli 12 veckor gamla (imorgon) och oj vad de vuxit. Jag får lite rapporter då och då, några är de som börjat valpkurs och jag tror alla ska börja inom kort. En del är lite extra "vassa" i munnen och deras ägare ser nog mer eller mindre ut som de sprungit in i taggtråd;) Jag kan trösta er alla med att säga att de permanenta tänderna snart kommer och bitandet blir lite lugnare. Kampa mycket med dem, spåra och gör lite lydnadsövningar, så som sitt och ligg, så blir de nog rejält trötta men glöm inte bort passivitetsträning och den väldigt viktiga socialiseringen, både med människor, andra platser och andra, snälla hundar som kan lära dem hundspråk på ett bra sätt, dock inte för mycket spring och tacklingar, tänk på att den lilla kroppen växer fort och ligament och senor inte ska ha för mycket påfrestningar i unga år. Dessa hundar vill arbeta, det ser man klart och tydligt på de två gossar vi har kvar här hemma. De spårar så jag har aldrig sett något liknande på en liten valp! Imorgon så flyttar då M Don River, han kommer att flytta till Chris-lee och Mini:) Jag vet att River kommer få det jättebra, Chris-lee må vara ung men hon har en känsla för hundar som det finns en del människor bara är födda till, att göra det automatiskt rätta och få direkt svar från hunden! Att hon även ska kunna lära sig allt som har med träning och tävling att göra har jag inte det minsta betänkligheter om:) Då är bara M Dantes View kvar hos oss, vi får se när rätt hem dyker upp till honom, och ja, jag går fortfarande i valet och kvalet om han ska få stanna;)

BH Molecularis Cider 2012-09-09

Blott 18 mån gammal debuterade M Cider och husse Marcus för första gången på tävlingsplanen och genomförde ett BH-prov med bedömningen "mycket god":) Lugna Marcus tar det hela med ro men själv är jag superglad förstås. Jag glömmer aldrig när 24 år gamla (läs unga Marcus) besökte mig för dryga året sen för att titta på valp. Lite väl ung, tänkte jag, men verkar lugn och sansad, vilket bekräftades av hans sällskap, Marcus är ingen kille som hetsar upp sig i onödan:) Att jag fattade rätt beslut, trots hans ringa ålder, har jag fått bekräftat flera gånger under det år som gått. Sture är en underbar hund och den fina kontakten mellan hund och förare går inte att missta sig på. Marcus är alltid så nöjd med sin Sture och när vi för någon månad sedan skulle göra MH så sa Marcus någon dag innan "det där kommer inte vara några problem för Sture", hmm tyckte jag, allt kan hända, men visst hade Marcus rätt, har nog aldrig tagit mig runt en MH-bana så snabbt någonsin:) Jag unnar dem detta så väl och är så glad, både för deras skull men förstås även för egen del. Stort GRATTIS till er båda. Jag måste säga det igen, jag har så fantastiska valpköpare!!

Molecularis Cider

Div uppdateringar 2012-08-29

Ska försöka uppdatera lite här nu när livet har lugnat sig lite grann. Under loppet av tre dagar så har åtta st valpar flyttat till sina nya hem. Så fort vi hinner så kommer vi uppdatera med valparnas egna sidor förstås. De flesta har hamnat i södra Sverige, flera i Göteborgstrakten och Skåne men även i Skövde, Strängnäs och Stockholm. Rapporterna jag fått är bara positiva och det verkar gå väldigt, väldigt bra. Vi har nu två killar kvar som fortfarande söker hem, två st blev det pga ett väldigt sent återbud. Flera är de som varit och tittat på killarna men jag söker lite extra till dessa grabbar och vill verkligen att de ska få jobba, tävla är inte ett krav, men träna som att de ska tävla. Är sugen på att behålla en av dem själv, eller rättare sagt att Mats ska det, men jag vet inte hur vi ska få ihop det;) Det har varit väldigt mycket valpar senaste tiden men självklart har jag inte "glömt" valparna från min tidigare kullar och därför kommer här uppdatering av bilder på Cajsa och Chivas, från deras MH, som jag pga tekniken inte lyckades fånga på bild. Nu har jag fått fina bilder av Milas matte Therese, och här kommer alltså några bilder från Cajsas och Chivas MH, tack Therese för bilderna som är betydligt bättre än dem jag tog:) Även nya bilder på Exor och Cajsas egna sida, sedan utställningen i somras, rasspecialen i samband med RM:t, som Exors matte Emma fångat så fint. Även uppdatering bland länkarna, Exor och Hera har fått en egen blogg, där man kan följa vad som händer i deras liv. Har även lagt till en länk till Walbo gård i Strängnäs, där Wilma (M Darling River) kommer att jobba tillsammans med sin matte. De har ett företag där de bl a odlar helt ekologiska grönsaker, frukt, marmelad mm. Kerstin hade med sig massor av grönsaker och div annat smått och gott till oss när de hämtade Wilma och jag kan lova att det smakade extra gott, det som är naturligt framställt smakar extra prima. Ni som har vägarna förbi kan jag varmt rekommendera att göra ett besök på Walbo gård.

Valpbestyr 2012-08-23

Idag är valparna precis åtta veckor gamla och det har firats med att åka bil för första gången, till veterinären. Nu är alla valparna veterinärbesiktigade, ögonspeglade, chippade och vaccinerade:) Hela kullen fick väldigt mycket beröm på kliniken, att det skötte sig så utmärkt, var så fina, sociala och pigga och det är förstås jättekul att få höra! I morgon börjar de åka till sina nya hem. Tiden har gått så otroligt fort och det har varit en glädjefylld tid, stundtals lite jobbig också, för det är ju lite fullt upp med en kull på tio valpar. Känns så roligt att andra generationens Molecularis har fötts här, att min egenuppfödda M Butterfly Effect (Aquila) har fått bli mamma här hos oss känns lite extra. Aquila har varit en fantastisk mamma, lugn, trygg och väldigt snäll mot sina valpar. Det är kul att se hur tikarna gör när de uppfostrar sina små, ofta använder de inte speciellt hårda tag mot dem, de har en ängels tålamod och de donar och vårdar dem så ömt. Nu lämnar jag med varm hand över till mina valpköpare att fortsätta förvalta dessa små guldklimpar.

Bilder på de små från deras sjunde vecka 2012-08-18

Så kommer då lite bilder på D-kullens sjunde vecka. Tog lite tid, seriösa problem med datorn.

Molecularis Braveheart 2012-08-11

Ganske precis en månad efter att M Braveheart alias Pimpim med sin ägare Johan varit ute och gjort BSL1 med lysande poäng startade de i BSL2 med slutpoängen A89 och B84:) Jag jublade här hemma men Johan var inte nöjd, usla poäng i lydnaden, ok i spåret, tyckte perfektionisten Johan! Att detta är ett ekipage att räkna med i framtiden tror jag bestämt och hoppas också de får till att komma ut i IPO:t, vilket är ambitionen, men man måste ju också ha möjlighet till regelbunden träning och tillgång till figurant, vilket inte alltid är lätt! Dags att ladda för att ställa i bruksklass också och börja jaga cert såklart;) GRATTIS Johan och fantastiska PimPim.

Bilder på de små från deras sjätte vecka 2012-08-10

Bilder på D-kullens sjätte vecka.

Porträtt på de små 2012-08-03

Porträtt på de små

Bilder på de små från deras femte vecka 2012-08-03

Bilder på D-kullens femte vecka.

Bilder från C-kullens MH 2012-07-30

Den 7 juli gjorde C-kullens sitt MH. I vanliga fall är det alltid Mats som fotografer men denna dag fick han stanna hemma och vara valpvakt. Jag hade fått förtroendet att fotografera och kvällen innan så gick vi igenom kameran, minneskort in här, batteri in där, extra minneskort och extra batteri med, zomningstekning mm. Nåja, detta skulle väl jag klara fint, hur svårt kan det va;-). Först ut var Cajsa, följd av Chivas. Jag fotade för brinnande livet. Efter dessa två ekipage får jag ett samtal från min kära man som upplyser mig om att minneskortet ligger hemma!! Alltså inga bilder på Cajsa och Chivas:-( Tur nog var iaf det extra minneskortet med så jag lyckades ta lite bilder på övriga i kullen. När vi sedan kom hem och tittade på bilderna så insåg jag att jag någonstans på vägen måste glömt bort detta med zomningstekniken. Nåja, Milas matte Therese hade sin kamera med också och jag väntar på bilder från henne som nog kommer vara betydligt bättre än mina. Så länge får ni hålla till godo med mina bilder på alla utom Cajsa och Chivas som jag självklart kommer att uppdatera så fort jag får dem från Therese och kanske lite bättre bilder på övriga också :-)

Bilder på de små från deras fjärde vecka 2012-07-27

Bilder på D-kullens fjärde vecka.

Lite uppdatering 2012-07-23

Oj vad tiden går och de små växer och frodas. Tio st underbara valpar som börjar ta mer och mer av ens tid och gör att uppdateringarna på hemsidan inte blir av så ofta, dock försöker Mats åtminstone uppdatera med bilder vecka för vecka så att alla valpspekulanter har möjlighet att följa de små och se hur de utvecklas. De är nu 3,5 vecka gamla och det händer saker från dag till dag. De har börjat äta vanlig mat så smått och alla är mycket matfriska. De går omkring på vingliga ben, de busar med varandra, de morrar och skäller i si så där fem minuter, sedan är det dags att sova och äta igen :-) Alla tio mår fortsatt bra och det glädjer oss oerhört. Valpspekulanterna har så smått börjat besöka oss och jag kan lova att de har svårt att lämna de små i valphagen, vill mest sitta där hela tiden. Många är de som hört av sig men det gäller förstås att försöka hitta rätt hem till de små och det innebär ett kärleksfullt hem där hunden kan få utlopp för både sina fyskiska och mentala behov. Kul är förstås om man vill tävla men inte ett krav, däremot att man vill träna. Som det ser ut idag är det en otingad hane och en otingad tik kvar.

Bilder på de små från deras tredje vecka 2012-07-20

Bilder på D-kullens tredje vecka.

Bilder på de små från deras andra vecka 2012-07-12

Bilder på D-kullens andra vecka.

Geografi-kullen 2012-07-12

Idag är valparna två veckor gamla och de växer och frodas, alla mår fortsatt jättebra och så hoppas vi det får fortgå. I dagsläget har vi en otingad tik (efter ett återbud) och två otingade hanar. Kan du erbjuda ett kärleksfullt och aktivt hem välkommen att höra av dig. Valparna har också fått sina namn som de ska ha i stamtavlan. Denna gång är det bokstaven D som gäller och temat är geografi. Hanarna kommer att heta: M Düsseldorf, M Don River och M Dantes Wiev. Tikarna kommer att heta: M Delphi, M Drama, M Dianas peak, M Darling River, M Douala, M Dublin och M Donau. Vem som får heta vad är inte helt klart för alla, vi väntar tills vi sett lite mer av deras personlighet :-)

Oemotståndlig 2012-07-10

Molecularis Delfi

Molecularis Delphi 12 dagar

De gjorde det igen 2012-07-08

Återigen har Johan med sin PimPim (M Braveheart) varit ute och tävlat, denna gång i BSL1. Vet att de har varit på träningsläger hela veckan och avslutade veckan med en fantastisk tävling med poängen spår 94 p och lydnaden 96 p. Om jag förstått det rätt var det ingen, varken i BSL1 eller IPO1, som kunde konkurrera mot dessa poäng. Jag är så himla glad och stolt, både för egen del förstås:-)men ffa för Johans del. Vet att han är extremt noga med sin träning och har höga krav på sig själv, inget slarv här inte, utan mycket funderingar kring att träningen ska bli optimal, vilket gör att det känns extra kul att de lyckats så bra. Det är bara att lyfta på hatten och säga ett stort GRATTIS:-)

MH 2012-07-07

Igår så var det dags för C-kullen att göra sitt MH. Sju st ur kullen ställde upp och kom till Örebro BK (Vilda har sedan tidigare gjort sitt MH). Vi hade en jättetrevlig dag och alla åtta har nu känd mental status. Var så roligt att träffa alla igen, många bor ju långväga bort, och det blir inte så ofta man kan ses. Jag hoppas att alla valpköpare hade en lika fin dag som jag och att de med stolthet åkte hem med sina hundar. Sammanfattningsvis kan man väl säga att kullen i stort var ganska homogen, mycket sociala, lek- och kampglada, orädda och utan aggressioner. Vill tacka alla valpköpare för ert engagemang med hundarna men även alla som var med och ordnade med MH:t i Örebro, alltid lika trevligt och välorganiserat med duktig beskrivare Bettan, testledare Barbro och figuranter samt förstås alla som ställer upp och sköter kök mm. Det som gör att jag gärna och ofta åker hit för MH/MT är förstås den stora kunskap jag tycker att beskrivare och övriga besitter men ffa att man tar sig sådan tid med varje hund, ingående berättar vad man ser, detta gör att alla får känna att just deras hund är speciell, det är så värdefullt! Bilder kommer förstås snart

När jag kom hem sent på kvällen, efter en lång dag, överraskades jag av att de flesta av valparna under dagen redan börjat öppna sina ögon, nu är det dags för nästa fas i valparnas liv, att börja se och höra -:) De mår alla fortsatt bra och det finns fortfarande någon tik och någon hane som inte är tingade.

Bilder på de små från deras första vecka 2012-07-06

Bilder på D-kullens första vecka

Bilder på de små 2012-07-01

Molecularis Aquila med valpar

Myser med mamma

Bilder på de små 2012-06-29

Molecularis Aquila med valpar

D-kullen bara några timmar gamla

Molecularis Aquilas ena valp

Vinröd flicka, född sist och tyngst i kullen :-)

Valpar 2012-06-28

Så har då Aquilas och Reggis valpar kommit till världen. Efter en mycket lång natt ligger nu sju tikar och tre hanar, alla svarta, tillsammans med sin mamma i valplådan och verkar må hur bra som helst. Vem hade kunnat ana att det gömde sig så många valpar i lilla Aquilas mage, nog tyckte jag hon var tjock, men det betyder ju inte alltid att det är många valpar. De är alla väldigt stora och full fart på dem allesammans. Nu håller vi tummarna för att de får fortsätta må bra, första veckorna kan vara kritiska och man vet aldrig vad som kan hända. I dagsläget mår dock både barn och mor väldigt bra.

Eftersom det blev överraskande många valpar så finns det möjlighet för dig som är intresserad av ett aktivt liv med hund att visa ditt intresse

Bilder 2012-06-23

Bättre sent än aldrig. Här kommer lite bilder från M Cocktail of Iskra (Vilda) MH 2012-05-12.

Högdräktig tik och kurs 2012-06-20

Så har då Aquila flyttat hem till oss. Allt har gått jättebra, hon är en mycket trygg tik som anpassade sig direkt till oss här hemma. Nästa vecka så väntar vi alltså smått, kan komma när som under nästkommande vecka. Vi håller tummarna för ett litet gäng, men om man ska gå på hur Aquila ser ut så tror jag mer på ett ganska stort gäng :-)

I helgen har jag, Mats, Iskra och Svea också varit på kurs uppe i Övik, en helg fylld med lydnadsträning och skyddsarbete. Med var även Anne med Ben och Johnny. Har varit en jätterolig och lärorik helg och jag har fått med mig massor i bagaget. I lydnaden lite nya idéer och i skyddet har jag fått börja lägga in lite lydnad, vilket inte var det enklaste med Svea, som nog tyckte att hon skulle få göra lite som hon själv ville:-) Tack Torbjörn för ditt engagemang och tålamod med oss! Även Iskra fick vara med på ett hörn, vilket var uppskattat! Johnny som för första gången var med på skyddsträning imponerade med sin kampvilja och fina bett, mest var det nog matte Anne som blev förvånad:-) Mats har förstås fotat massor och förhoppningsvis ska han snart ta sig lite tid att lägga ut lite bilder, både från Vildas MH 12-05-12 samt från helgens kurs.

Aquila 2012-06-13

Dräktigheten fortskrider som den ska. Nu har man börjat känna lite lätta rörelser från de små i magen. Aquila mår bara bra och hittills har det hela fortlöpt precis som man önskar. Till helgen flyttar Aquila hem till oss och sedan är det bara att vänta, vi ser så fram emot dessa små liv och lika spännande är det varje gång att gissa hur många och vilka kön, men än får vi ge oss till tåls :-)

Foto på den blivande mamman 2012-06-02

Då går den blivande mamman snart in i vecka sex och denna vecka har hon lagt på sig rejält:-)

Molecularis Aquila

Dräktig 2012-05-29

Då är Aquila konstaterat dräktig, idag kom den karaktäristiska flytningen som endast kan ses vid dräktighet och ska vara ett säkert tecken. Skönt att slippa göra ultraljud och utsätta tiken för onödig stress. Nu är det bara att hålla tummarna att allt fortskrider som det ska och att det är ett litet härligt gäng där inne :-)

MH 2012-05-12

Idag har första hunden ur vår C-kull, dvs Molecularis Cocktail of Iskra (Vilda) gjort sitt MH, på SDK Sthlm LO Löttingelund med beskrivare Lorentz Ogebjer. Vildas MH visade inte på några överraskningar, hon visade upp det som vi nog alla hade förväntat oss :-) Väldigt social, aktiv med leklust (om figuranten var aktiv), avreagerade direkt och helt skottfast. Bilder kommer förstås! Tack Emma och Christian för att ni ställde upp med er tös som är ett riktigt litet yrväder och gör skäl för sitt namn:-)

På valpfronten väntar vi med spänning, två veckor har förlöpt sedan parning och matte AnnLouise säger att Aquila är betydligt lugnare och "betar" gräs värre än någonsin. Hon är helt säker på att det är smått i magen, vi hoppas förstås att matte AnnLouise har rätt:-)

Födelsedag 2012-05-08

Idag fyller vår fantastiska B-kull tre år! Ett stort GRATTIS till Aquila, Gaia, Svea, Leo och PimPim :-) HURRA, HURRA, HURRA!

Parning 2012-04-30

Nu har Aquila och Reggi träffats och tycke uppstod direkt:-) Förhoppningsvis kan vi nu se fram emot valpar i slutet av juni månad. Du som är intresserad av en valp från denna fina kombination, vill ha en tränings- och tävlingskompis samt förstås en kär familjemedlem, är välkommen att höra av dig.

Barmarksdrag, grönt kort och tävlingsdebut 2012-04-23

I helgen har jag, Iskra, Mats och Svea varit med på barmarksdrag som arrangerades av SDK, Stockholms LO. En fantastiskt rolig helg. Jag hade anmält Mats och Svea men mig själv endast som åhörare. Kunde inte se mig själv på cykel/kickbike med en dragandes Iskra framför (eller det kanske var precis det jag kunde och insåg vad det innebar;)). Dock slutade det hela med att jag och Iskra också var med på alla aktiviteter och teori, så idag har jag, lite förvånande men väldigt glad, också grönt kort nu!

Vi var väldigt många entusiastiska dobermann-ekipage, många jag aldrig träffat tidigare, vilket var jätteroligt. Det hela var så väl arrangerat, med duktiga instruktörer från SDSF, fika, lunch, middag, så mycket att äta och så gott, tack snälla Katja som hållit i allt och Elaine som öppnade sitt hem för oss alla, super!! Väldigt roligt att klubben anordnar så mycket, som är lite annorlunda, och detta passar ju dobermann som handen i handsken.

Mats och Svea de flög fram som att de inte gjort annat, Christian och lilla Vilda, som också var med, (endast 13 månader) hittade verkligen sin grej, hon for fram som det yrväder hon är, och charmade alla :-) Men jag vill verkligen slå ett slag för min fantastiska Iskra, som dryga åtta år, for fram som en tornado, och att hon, precis som matte, blivit lite till åren för denna sport, verkar hon inte ha de minsta bekymmer med;)

Det finns hur mycket som helst att berätta och vi fick lära oss så otroligt mycket matnyttigt, inte bara om utrustning, tävling och dyl utan även vikten av att ta väl hand om sin hund, att behandla den som den sportsman den är och förtjänar. Tacka till instruktörerna Katrin och Inga och jättetack till Katja och Elaine och grattis till er alla som tog grönt kort, nu kör vi! Bilder kommer senare.

Sedan har också den första ur C-kullen, Molecularis Champagne med matte Therese, debuterat på lydnadsbanan i LK1 igår. Om vi hade dåligt väder här i Stockholm, så var det ingenting mot hur vädret var uppe i Boden. Se gärna Therese och Milas blogg så ser ni hur det såg ut :-( Det var tävlingsdebut både för matte och Mila och jag tycker de gjorde en fantastisk debut. För att sammanfatta det kort så kan man säga att alla moment som gällde att lägga sig i vattnet gick inte så bra men alla övriga moment, som ex inkallning, ställande, tandvisning mm, var toppoäng. Vilket lovande ekipage, kör på nu, och snart har ni LK1 som i en liten ask :-)

Till helgen åker Aquila till sin blivande fästman och vi hoppas förstås på kärlek vid första ögonkastet:-)

Löp 2012-04-13

Så har då vår tös, Aquila, börjat löpa sedan någon dag tillbaka. Om dryga veckan planeras parning. Då Aquila "gått över tiden" och några som stått på intresselistan ville ha tidig sommarvalp, och inte i mitten/slutet av aug som det blir nu, så har vi några återbud. Så du som är intresserad av en en dobermann-valp från välmeriterade och välkända arbetslinjer välkommen att höra av dig

Lite bilder 2012-04-05

Lite nya bilder på Cajsa och på Sture

Aquilas löp verkar tyvärr dra ut på tiden och valparna som från början var planerade att levereras under försommaren kommer nu troligen vara leveransklara till sensommaren. Så är du intresserad av en valp till sensommaren så är du välkommen att höra av dig.

Bilder från B-kullen MT 2012-03-30

Nu finns det bilder från B-kullens MT.

Stort tack till SDK ordförande Malin för att du arrangerade detta för mig och mina valpköpare:-) Tack även till domare Leif och Sven-Einar, Exteriörbeskrivare Barbro och duktiga figuranter Richard och Henrik.

HD- och ED-status 2012-03-29

Grattis till Sture (M Cider) samt husse Marcus till HD A. Dock så fick Sture ED 1, vilket förvånar. Enl röntgande veterinär så var armbågarna u a. Inget att göra åt, vi får slå en ny plåt om sex månader och se om bedömningen blir annorlunda

HD-status 2012-03-28

Grattis till Debbie (M Chocolat) samt matte Mari och husse Ove till fria höfter, HD B (A/B).

Dags för MT/Korning 2012-03-25

Igår var dagen då fyra st ur Molecularis B-kull skulle ut och göra sitt MT, M Big Love (Svea), M Butterfly Effect (Aquila), M Beautiful Mind (Gaia) och M Bodyguard (Leo). M Braveheart (PimPim) med husse kunde tyvärr inte närvara.

Det är alltid väldigt spännande, och lite, lite nervöst, att se hur hundarna kommer att reagera. Det är inte alltid den reaktion man förväntar sig/tror, vilket gör det hela lite extra pirrigt. Först ut var Svea och hon dansade sig igenom banan med husse Mats och verkade tycka att det mesta bara var roligt. Kul att höra kritiken från domarna sedan, som var mycket imponerade av hennes bett, där hon rakt igenom fick högsta poäng och de var också imponerade över hennes självsäkerhet, dvs full kontroll på sin skärpa, enl domarens bedömning iaf ;-) Lite fläng hit och dit och lite springande runt i skogen istället för rakt igenom figurraden fick vi ta med ro och att springa efter bytet var ok men inte ta det med sig. Svea slutade på 387 p.

Näst på tur stod Aquila med matte AnnLouise. Där fanns stor social kompetens, bra bett även här och bytet var jätteroligt och åkte med hela vägen in. Lite fläng i figurraden även här. Behövde lite tid att avreagera efter dumpe, skrammel och sedan kom ju läskiga kälken;) Aquila slutade på 380 p.

Sedan dags för vår norska tös Gaia med husse Richard, som hade åkt så långt för att kunna vara med. In med lite mer stabilitet än systrarna, inte så mycket fläng, och sedan gick det som en röd tråd rakt igenom hela provet, helt enkelt så snyggt och stabilt. Gaia slutade på 408 p.

Så var det dags för Leo och husse Christian. Allt började så jäkla bra, jättefin social del och jättefin kamp. Vid dumpen började Leo ha lite svårt att släppa och när det till slut blev dags för kälken så blev det lite för mycket för Leo, han behövde lite för mycket tid att avreagera. 120101 så gjorde man om korningsreglerna, dvs man delade upp korningen i två delar, man är alltså tvungen att ha vissa värdesiffror för resp del, oavsett om man har över 300 p. Detta var precis som hände med Leo, han hade över 300 p och hade med den gamla korningen blivit godkänd men pga att man nu ändrat reglerna så innebar det att han hade väldigt mycket poäng på första delen men några för få poäng på andra delen för att det skulle räcka till ett totalt godkännande, trots att han hade över 300 p. Leo får mogna på sig under ett halvår och sedan är det bara på det igen till hösten :-)

Det hela följdes av exteriörbeskrivning för alla fyra, u a förstås.

Utställning 2012-03-17

Igår gick Vinterspecialen i Sollentuna av stapeln. Från Molcularis var Chivas Regal och Chocolat från C-kullen med, i juniorklass. Chivas fick Exc och slutade som 2:a bästa juniorhane med jättefin kritik, det enda domaren påtalade var en förhoppning om att Chivas skulle växa på sig lite till. I dagsläget är han en ganska låg kille, ligger nog i nedersta spannet för vad hanarna ska vara. Dock är han ju bara precis fyllda ett år och förhoppningsvis växer denna snygging ytterligare någon cm, om inte är han väldigt vacker som det är, och kommer passa utmärkt att ha som den tävlingshund han är tänkt för, och då är förstås en mindre storlek av värde. Matte Lena fick också beröm av domaren för att hon visade sin hund på ett föredömligt sätt, vilket förstås var extra roligt för Lena som är ny inom detta med utställning. Debbie slutade för dagen med ett VG men med fin kritik. När hon också har växt på sig lite grann så kommer det säkert blir bra. Hon verkar dock vara lika svårvisad som sin kära mor Iskra, och kommer nog kräva en del träning om man vill satsa på en "utställningskarriär":) Det som gjorde mig gladast av allt är dock att båda hundarna var så otroligt trevliga, full fart, hopp och studs men lika väl kunde de ligga på sina filtar och koppla av, helt oberörda av alla människor och hundar runt omkring dem. Jag vill också ge domaren för dagen, Thord Byström, en eloge att han efter placeringen av hundarna hade en öppen bedömning, dvs talade om vad han såg och varför han gjort det val han gjort. Det gör utställningen mer till en publiksport och dessutom så lär man sig väldigt mycket på det.

Det verkar också som att Aquila står inför löp. Fick SMS här är om dagen från Aquilas matte att det börjar dra ihop sig. Vi håller tummarna för att hon börjar vilken dag som helst, då kan vi se fram emot valpar i slutet maj, början av juni.

Höftledsröntgen igen 2012-03-14

Så har då M "Chivas" Regal HD-resultat också kommit, Grattis till Chivas och Lena till HD B (A/B).

Höftledsröntgen igen 2012-03-12

Grattis Cajsa (M Campari) och matte Gabrielle till HD A och ED u a.

Höftledsröntgen 2012-03-09

Nu har C-kullen uppnått åldern för att börja höftledsröntgas. Vi vill gratulera Vilda (M Cocktail of Iskra) och Johnny (M Casillero del Diablo) med ägare till HD A och ED u a.

Hjärttest 2012-03-03

Aquila (Molecularis Butterfly Effect) har genomgått hjärttest, ultraljud och holter, hos Jens Häggström i Ultuna. I veckan kom svaret, allt såg jättefint ut. I dagsläget är alltså Aquila DCM-fri. Nu väntar vi på löp och förhoppningsvis parning under mars månad.

Ett år fyllda 2012-03-02

Molecularis C-kull 1år

Idag grattar vi vår fantastiska C-kull, Chivas, Debbie, Cajsa, Vilda, Johnny, Sture, Lotta och Mila på deras ettårsdag. För ett år sedan var glädjen stor i huset då Iskra nedkom med sin tredje och sista kull. Nu är de hela ett år gamla och jag hoppas deras ägare är lika stolta och glada som vi var då och fortfarande är.

Att ni alla åtta har firats med pukor och trumpet och massor av smaskigheter tar jag för givet;)

GRATTIS till er alla!

Alla hjärtandags-tjej 2012-02-14

Idag fyller världens bästa tjej åtta år, Hipp, hipp HURRA för bästa Iskra idag. Skidtur och pannkaka har det firats med.

Mezzrow´s Iskra

Födelsedag 2012-02-06

Idag vill vi hurra och sjunga för A-kullen som såg dagens ljus för fem hela år sedan. Ett stort GRATTIS till Exor, Emla, Brusse och Ares på er 5 årsdag. Hoppas ni blir ordentligt firade på er stora dag:)

Kennelträff 2012-01-16

I helgen hade vi kennelträff. På fredag kväll kom flera som bodde långväga ifrån. Dessa inkvarterades på Skogsdungens hunddagis/hundpensionat, som Anne (Johnnys matte) så frikostigt lånat ut.

På lördagen så träffades vi alla i ett stort, fint ridhus i Södertälje, som Eleonor ordnat med. Vi tränade i timmarna tre, alla hjälpte varandra och kom med idéer och förslag. Några spårade också med sina hundar. Efter träningen åkte vi i samlad trupp till hunddagiset igen där Anne, jag och Mats förberett med lite mat och fika. En jättetrevlig kväll där jag tror och hoppas att alla fick tips, idéer och information om lite smått och gott. Mycket skratt och prat om andra saker än hundar hans också med :-)

Jag vill börja med att tacka Anne som så frikostigt upplät sin verksamhet, både för boende samt fest, för att så många skulle kunna sammanstråla. Även tack till Eleonor som fixade ridhuset och slutligen ett jättetack till alla mina valpköpare (nästan alla kom) för att ni gjorde dagen fantastisk.

Lite bilder från dagen :-)

Nytt År 2012-01-01

Så har ett helt år gått igen, tiden bara springer iväg. Dagarna är fulla av olika aktiviteter och då förstås mest av hundaktiviteter, precis som vi vill att det ska vara. Året har varit händelserikt för mig och mina valpköpare. Ska försöka sammanfatta lite av det som hänt:-)

Årets början gick i väntans tider. Iskras planerade parning med Jutas, som vi väntat så innerligt på, stod för dörren och redan första dagarna i januari kom det till stånd. Sedan blev det en "lång" väntan, både för mig och förstås för de som gärna ville ha en valp från oss. I början av mars föddes sedan, till vår stora glädje, hela åtta st valpar, fem tikar och tre hanar. Kommande månader bestod förstås av valpbestyr, besök av valpköpare och allt vad det innebär att ha åtta st vilda valpar i hemmet:-)

I slutet av maj/början av juni hade alla valparna flyttat ut och livet började återgå i vanliga rutiner för oss och våra hundar här hemma.

I början av juni var det dags för rasspecialen här i Stockholm och från oss var det Pim, Leo och Aquila som ställdes, alla tre med riktigt fin kritik och placeringar, Leo placerade sig på en hedersvärd fjärde placering.

I juli var det dags för BH i Örebro, det var Pim och husse Johan som skulle debutera på tävlingsbanan och det gjorde de med ett riktigt fint BH och godkänt så klart.

I juli var vi också på det årliga sommarlägret i Örebro, jag, Iskra, Svea, Emy och Brusse. Där var det sök och lydnad som gällde för hela slanten. Jättetrevlig vecka, som alltid, med massor av träning men också tid för trevliga grillkvällar med mycket hundprat bland likasinnade.

I början av aug blev jag också kontaktad av ett reklamföretag som sett våra fina hundar och gärna ville ha med någon av dem som reklam för möbler. Vi var naturligtvis stolta att bli tillfrågade och det var Leo som fick äran att vara med. Riktigt fina bilder blev det.

Aug var utställningens månad då så gott som alla valparna ur C-kullen debuterade i utställningsringen, flera med BIR och HP men den som tog hem största vinsten var ändå Chivas som blev BIS-valp av 67 valpar.

Även årets RM gick av stapeln i augusti och där gjorde Pim och husse Johan debut i lydnadsringen med en mycket hedersvärd debut, under mycket svåra förhållanden, som dock inte räckte riktigt ända fram till ett förstapris.

En vecka av vår semester passade Mats och jag på att ta hundarna med oss upp till fjälls och fjällvandra. En oförglömlig vecka som verkligen var pricken över i, efter en intensiv vår och försommar.

I sept så tog dock Pim och Johan revansch och tog sitt förstapris i LK1 på 172,5 p och inte nog med det, de stod högst upp på pallen också.

I okt mån så var Emla och Titti, för första gången, ute och gjorde anlagsprovet i viltspår med godkänt resultat och jättefin kritik.

Året avslutades med Stora Stockholm utställningen där Aquila och Leo var med, båda med fin kritik. Aquila var också monterhund en av dagarna och charmade de flesta som hade vägarna förbi rasmontern.

För Iskra, Svea och mig blev det inga tävlingar i år, som vi planerat. Ibland räcker bara inte tiden till och På RM:t, där Iskra och jag var anmälda, började hon löpa dagarna innan tävling. Vi håller dock tummarna att vi alla får ha hälsan och att vi kommer igen under våren.

Naturligtvis är inte vardagen med hund bara fina resultat att glänsa med, vilket man lätt kan få en känsla av. Vardagen med sin hund och vad man gör tillsammans, är ju det som betyder allra mest när man hör ifrån alla sina valpköpare, att de har ett bra liv och är till glädje för varandra.

Jag måste säga att det glädjer mig så oerhört att jag idag, 17 valpar senare, har kontakt med alla mina valpköpare och att alla valparna fortfarande har hälsan och mår bra. Flera träffar jag kontinuerligt och tränar tillsammans med och får verkligen se på nära håll hur fint de utvecklas. Det är många som går kurs i alla dess former, det spåras mycket, det tränas IPO, det är lydnadskurser, klickerkurser, viltspårskurser mm mm. Jag tror att 2012 kommer vara ett år då många kommer debutera på tävlingsbanan och det planeras både för MH och MT.

Likaså planeras det valpar till våren. Det är Aquila som ska bli mamma här hos oss, något vi ser väldigt mycket fram mot.

Jag vill avsluta med att tacka alla mina valpköpare för att ni tar så fint hand om era fyrbeningar och att ni så gärna delar med er av er vardag till mig, tack till mina kära hundvänner som ställer upp i vått och torrt, som pratar varmt om mig och vår kennel, som jag kan dryfta alla mina hundtankar/funderingar/planer med, och som gör att man alltid kan se på hundar och dess behov på nya sätt och förhoppningsvis utvecklas i sin träning och som hundägare.

Jag ser med spänning fram emot 2012 och vad året kommer att ha i beredskap, jag hoppas ni hänger på tåget :-)

Copyright © 2012 by www.molecularis.se. All rights reserved.